Foto GaleriGündemNijeryalılar, Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli!

Nijeryalılar, Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli!

3 / 6 Nijeryalılar, Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli!
12 Ağustos 2023 - 15:11

Nijerya'nın güvenlik sorunları

Nijeryalı güvenlik uzmanı Kabiru Adamu, ülkesindeki güvenlik sorunlarına dikkati çekerek Nijerya'nın 10 yılı aşkın süredir terör ve silahlı çete üyeleriyle mücadele ettiğini belirtti.

Adamu, "Sahel'de var olan ve çoğu Nijer'de kesişen silah akış kanallarına bakmamız gerekiyor. Nijer'deki istikrarsızlık, silah akışının komşu ülke Nijerya'ya kaymasına neden olabilir. Öte yandan şu anda Nijerya'nın Nijer'e sınırı olan 7 eyaleti var ve mevcut iç güvenlik sorunları nedeniyle Nijer'de yaşayan çok sayıda Nijeryalı mültecimiz var. İstikrarsızlığın olduğu Nijer'den Nijerya'ya çok fazla göç yaşanabilir ve Nijerya bununla başa çıkamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Nijer'de farklı ülkelerin askeri üssünün bulunduğunu dile getiren Adamu, "ABD ve Fransa gibi ülkelerin Nijer'deki üslerini kapatması durumunda istihbarat boşlukları oluşabileceğini ve bu durumun da bölge güvenliğini olumsuz etkileyebileceğini" kaydetti.

Adamu, Boko Haram ve ISWAP gibi terör örgütlerinin Nijerya ve Nijer'in bazı bölgelerini ele geçirerek kendi yönetimlerini kurmaya çalıştığına dikkati çekerek, "Terörle mücadeleye yönelik bölgesel çabalar büyük ölçüde Nijer'e odaklanmış durumda. Nijer, G5 Sahel Ortak Gücü ve Çok Uluslu Ortak Görev Gücü olmak üzere terörle mücadeleye yönelik bölgesel birliklerin üyesi. Cunta rejimi, Mali'deki darbe sonrasında olduğu gibi bu üyelikleri askıya alabilir ki bu da bölge olarak terörle mücadele kapasitemizin önemli ölçüde sekteye uğrayacağı ve bunun bedelini Nijerya'nın ödeyeceği anlamına geliyor." dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)