Foto GaleriEkonomiEYT'de son durum: Herkes tazminat alabilecek mi?

EYT'de son durum: Herkes tazminat alabilecek mi?

1 / 16 EYT'de son durum: Herkes tazminat alabilecek mi?
07 Kasım 2022 - 08:25

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemede işverene tazminat konusunda kolaylık sağlanması gündeme gelirken, ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olup tazminatını alma hakkı elde etmesi planlanıyor. "Tarih, prim, yıl, başvuru, tazminat, aylık" konusunda ayrıntılar da aralıkta kesinleşecek. İşte EYT ile ilgili tüm merak edilenler...

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)07 Kasım 2022 10:08

    iyi firmalar zamanında herşeyini ödeyen firmalar bu işleri resmi yapar. çünku devletin teşvikleri primleri vb indirim haklarını kullanırlar. bu hakların kaybolmaması geriye dönük sorunlu işlemler ve prism destekleri vb kaybetmemek için şikayet, sorun, problem, vb istemezler. herşeyleri resmi yaparlar bu firmalarda işçi sendıkalı ve tum haklarını görüşeceği muhattap bulacaktır. Ama firma langırdı lungurtu, ödeme yok, tarzı bir firma ise, o zaman haklarını kurum çalışanlarına danışarak araya bilirsin. öncelikle bölge çalışma müdürlüğüne gidip uzlaştırıcı devlet müfettişine dilekçe ver. karşılıklı sizi uzlaştırır, çözün aranızda 30 dk der.. siz konuşur anlaşırsınız. anlaşma yoksa o dilekçe işleme girer, resmi defterler bilgiler vb. müfettişçe isteniz denetim başlar yüzde 95 işçi haklı çıkar. işveren bir yığın ceza ve ödeyeceğinden 5kat fazla cezalar çıkar :D o bakımdan önce uzlaşı deneyin. Kaynak,çevre faktörüm :))

  • Mucise Reis ;)07 Kasım 2022 10:04

    Herkes alamaz. Zaten tazminat için aralıksız 1 yıl çalışma lazım.  sen mesela her çalıştığın yıl için 1 yıllık tazminat hakkı kazanıyorsun. ama seni işyerine girdi-çıktı yaparak 1 yıl resmi olarak çalıştırmazlar. her sene sözleşme imzalatırlarkı işveren aynı yerde 5 yılda çalışsan resmi olarak girdi, çıktı yaptığı için tazminat ödemes. İşveren böylece yasa açığı ile senin hakkını cebine koyar. 1 yıl çalışan  12 ay aralıksız = 1 aylık bürüt maaşı kadar, en son alınan maaş geriye gitmez burası yani... nakit kıdem hakkına sahip olursun , son maaş brüt maaş... ör: 8 yıl çalıştın, en son maaş ve 8 aylık maaş, en son alınan maaş kıdem alırsın.rezmi çalışma yoksa hakkını yerler, sgk ye gidip kaçak çalıştım sigortam yapılmadı der, şikayet etcem dersin aranızda allaşırsınız.