Foto GaleriEkonomiDolar 5.50'nin altını görecek mi?

Dolar 5.50'nin altını görecek mi?

17 / 17 Dolar 5.50'nin altını görecek mi?
21 Ekim 2019 - 12:12

24 EKİM'DE PPK NE YAPAR?

Geçen yıl ABD ile aramızda yaşanan Rahip Brunson krizi sonrasında kur ve faizde yaşanan sert dalgalanmalarla birlikte Merkez Bankası (MB) 13 Eylül 2018'de politika faizini yüzde 17,75'ten 625 baz puan artışla yüzde 24'e çıkarmıştı. Bu yıl enflasyonda düşüş eğilimiyle birlikte 25 Temmuz'daki toplantıda faiz yüzde 19,75 seviyesine, 12 Eylül toplantısında ise 16,50 seviyesine indirildi. 6 Ekim'de piyasada olan dergimizdeki "MB'nin faiz indirimine enflasyon desteği" başlıklı haberimizde enflasyonun yüzde 9,26'ya düşmesiyle MB'nin 24 Ekim'de 200 baz puana kadar faiz indirebileceğini yazmıştık. Ancak 9 Ekim'de başlayan Barış Pınarı Harekatı ile birlikte piyasalarda yaşanan gerilim ve sonrasında ABD ile müzakereler sonucu gündeme gelen yeni anlaşmayla birlikte uzmanlara 24 Ekim'deki toplantıda ne beklediklerini sorduk.

Suriye'nin kuzeyine sınır ötesi harekatın başladığı günden bu yana geçen sürede TL'nin ciddi bir değer kaybı yaşamadığı gözlendi. CDS kredi risk priminde ise sınırlı bir yükseliş yaşandı.

Bir aylık dolar/TL opsiyon oynaklığında gelişmelerin yaşandığı ilk anlarda yükselişler gözlense de nispeten sakin bir seyir var.

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, kısa vadede TL varlıklara yönelik öne çıkan risk fiyatlamasını dikkate alarak, TCMB'nin bu ayki toplantıda herhangi bir faiz değişikliğine gitmemesinin temkinli bir adım olacağını söylüyor. Gürcan, "Toplantı öncesinde belirsizlik ve risk fiyatlamasının yerini olumlu bir görünüme bırakması durumunda,

TCMB'nin son iki toplantıdaki kadar güçlü olmayan bir faiz indirimi gerçekleştirmesi de sürpriz olmaz" diyor. Erol Gürcan, söz konusu stres ve belirsizlik ortamının kısa vadede bir süre daha devam etme olasılığı bulunmakla birlikte, faizler ve diğer göstergelerde kalıcı bir bozulmaya neden olma ihtimalini şimdilik düşük buluyor. (Ekonomist Dergisi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)