Foto GaleriEkonomiAltının gram fiyatı ve ayarı nasıl hesaplanıyor?

Altının gram fiyatı ve ayarı nasıl hesaplanıyor?

5 / 8 Altının gram fiyatı ve ayarı nasıl hesaplanıyor?
24 Nisan 2020 - 14:41

Altın Ticareti

Altın uluslarası borsalarda emtiya olarak işlem görür. Altın fiyatı Londra daki Emtiya borsasında günde iki defa sabitlenir (fixlenir, buna fixing denir). Bu sabitlenen fiyatlarla işlemler yapılır, (örneğin 07/06/2011 AM fiyatı ile fatura kesilir). Bu borsada anlık olarak değişen altın fiyatı; İngiliz ölçü birimi olan ONS (troy ounce, sembolü t oz) değeri üzerinden belirlenir. Ons fiyatı şu kadar dolar, bu kadar dolar denilir, hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır.

1 Ons = 31,1035 gr dır. Yani altının anlık ons değeri 1700 USD ise bir gram altın fiyatı: 1700 / 31,1035gr = 54,65 USD olacaktır. 

1 kilogram külçe altınAltın alışverişi ya da ticareti 1 kilogramlık külçe altınlarla, ya da astar olarak çekilmiş (çekili denir) kolay kesilebilen formda yapılır. Piyasada bu şekilde satılan ve ticaret içerisinde dolaşan külçe ve çekili astar altınların ayarı 995 dir. Türkiye'de külçe altın ve çekili astar altını üretme yetkisi Darphane'dedir. Bunun yanısıra darphanenin yetki verdiği özel şirketler olan İstanbul Altın Rafinerisi ve Nadir Metal Altın Rafinerisi de külçe ve çekili altın üretir. Son dönemde 24 ayar 1 gr dan başlayan külçe altının popülerliği artmış, perakende satış hacmi gelişmiş ve çeşitli altın markaları darphane izni ile 1 gramdan 100 grama kadar paketli ve sertifikalı külçe altın üretmeye başlamıştır. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)