Ana SayfaANALİZ-Sabah Stratejisi(Ziraat Yatırım) [FNC-NEWS]----

ANALİZ-Sabah Stratejisi(Ziraat Yatırım) [FNC-NEWS]

02 Eylül 2022 - 09:34 borsagundem.com











 
2 Eylül 2022
 
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir. 
Haftanın kritik verisi olan tarım dışı istihdam TSİ 15:30'da açıklanacak. İstihdam artışının Temmuz ayındaki 528 bin kişi seviyesinden Ağustos'ta 300 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenmekte. Beklentilerden daha iyi açıklanacak veri risk iştahını bozabilir. Borsalara baktığımızda, Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,5 ve %0,3 artışla günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi de %0,3 gerilemeyle günü kapattı. Avrupa endeksleri ise genel olarak olumsuz bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi ve İngiltere'de FTSE'de sırasıyla %1,6 ve %1,9 düşüş kaydettiler. Dolar endeksi (DXY) gün içinde 110'u testi, kapanış ise 109,6'dan gerçekleşti. EURUSD'da dolardaki güçlenmeye paralel 0,9911 seviyesine kadar düşüş kaydederken kapanış seviyesi 0,9946 oldu. Yurtiçi tarafta ise 3.125 seviyesine kadar gerileme kaydeden BİST-100'de kapanış 3.143 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %0,9 düşüş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 79,8 milyar TL'yi gösterdi. Tüpraş, Erdemir ve THY aşağı yönlü hareketlerle endeksteki düşüşe en fazla etki eden hisseler olurken, banka hisselerindeki yükseliş endeksteki geri çekilmeyi sınırlandırdı. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri yatay seyrediyor. Asya'da ise MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7'ye yakın ekside. Shanghai Composite %0,1 artıda seyrederken Hang Seng ve Nikkei sırasıyla  %0,9 ve %0,1 aşağıda. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki paralel yataya yakın alıcılı bir açılış bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD'den tarım dışı istihdama ek olarak işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri de takip edilecek. Ayrıca ABD'de dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Euro bölgesinden ise ÜFE verisi takip edilecek veriler arasında. 

 

     


MAKROEKONOMİ   
ABD'de ağustos ayı S&P Global imalat PMI, 51,3'ten 51,5'e hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe büyümenin hafif hızlandığını göstermekle birlikte Temmuz 2020'den bu yana en yavaş büyümeye işaret etmeyi sürdürdü. Ayrıca ISM imalat sanayi PMI endeksi de ağustosta 52,8 seviyesinde yatay seyrederek büyümenin bir önceki aya göre aynı hızda devam ettiğine işaret etti.Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı inşaat harcamaları, aylık %0,4 gerileyerek düşüşünü sürdürdü. Öncesinde açıklanan temmuz ayı yeni, ikinci el ve bekleyen konut satışları ile konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri de konut piyasasındaki zayıflamayı teyit etmişti.Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 27 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 237 bin kişiden 232 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte. Ayrıca Avrupa genelinde de ağustos ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Bölgede ağustos ayında imalat PMI'lar, İngiltere'de 46'dan 47,3'e hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti, Almanya'da 49,8'den 49,1'e ve Euro Bölgesi'nde ise 49,7'den 49,6'ya hafif gerileyerek sektörde daralma hızının hafif arttığını gösterdi. Buna karşın Fransa'da ise 49'dan 50,6'ya yükselerek yeniden eşik seviyesinin üzerine çıktı ve sektörde ılımlı büyümeye işaret etti. Ayrıca imalat ve hizmet sektörlerinde gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergelerinin 2020'den bu yana en düşük seviyelere gerilemesi, önümüzdeki dönemde PMI verilerinin düşüş yönünde baskı altında kalmaya devam edeceğine ve Avrupa'da yılın ikinci yarısında resesyon görülebileceğine işaret etmeyi sürdürmekte.Yurt içinde ise, ağustos ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, 46,9 seviyesinden 47,4'e yükselerek ağustosta üretimdeki yavaşlamanın bir önceki aya göre daha ılımlı gerçekleştiğini ima etti. 6 aydır imalat PMI verisi daralma bölgesinde seyretmekte. Ağustosta özellikle tekstil sektörünün yeni siparişlerdeki sert düşüşle oldukça zorlandığı vurgulanmakta. 

Girdi maliyetlerinde ve ürün fiyatlarındaki artışın hız kesmesiyle enflasyon oranlarında gevşemenin devam ettiğine raporda yer verilirken, istihdamda artışın sürmesi ankette olumlu olarak dikkat çeken noktalardan.
Fiyatlardaki artış ve iç ve dış pazarlardaki gelişmelerle birlikte yeni siparişlerde düşüşün hızlandığı görüldü. Bazı katılımcılar Avrupa talebinde azalma olduğunu bildirdi.
Maliyet baskılarının hafiflemesinin ise önümüzdeki aylarda talepteki bozulmayı sınırlayabilecek bir unsur olarak görülebileceği de değerlendirilmekte.

Ağustos ayı TÜFE veris
-Foreks Haber Merkezi-