Ana SayfaANALİZ-Piyasalarda Haftalık Gelişmeler/Beklentiler(Gedik Yatırım)----

ANALİZ-Piyasalarda Haftalık Gelişmeler/Beklentiler(Gedik Yatırım)

12 Nisan 2021 - 09:13 borsagundem.com

Gedik Yatırım Tarafından Hazırlanan Haftalık Bülten:
"Güçlü Gelen Ekonomik Veriler Risk İştahını Destekledi Ama?
Geçen hafta gerek ABD'de gerekse Avrupa'da güçlü gelen ekonomik veriler küresel risk iştahını destekleyen gelişmeler oldu. Özellikle hizmet PMI rakamlarının beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi ve hatta rekor seviyelerin görülmesi güçlü bir görünüm ortaya koydu. 2020 yılından itibaren ekonomiyi desteklemeye yönelik merkez bankaları ve hükümetler tarafından devreye alınan destekleyici politikaların katkısıyla ekonomik verilerde iyileşme gözleniyor. 2021 yılında küresel çapta toparlanmanın güç kazanması genel beklentiler içerisinde yer alırken, son dönemde gelen veriler toparlanma beklentilerinin güç kazanmasına katkı sağlıyor. İlerleyen süreçte belki yaz aylarına doğru mevcuttaki tedbirlerin de kademeli olarak kaldırılması ekonomik görünümdeki iyileşme üzerinde önemli bir katalizör olabilir. Ayrıca küresel çapta aşılamaların hız kazanması da risk iştahını destekleyen bir diğer önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor. İlerleyen süreçte salgının kontrol altına alınması ve tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması açısından aşılamanın hızlı bir şekilde devam etmesi büyük önem taşıyor. Küresel çapta aşılamanın büyük kitlelere uygulanması ile birlikte yaz aylarında daha olumlu bir tablo ve ekonomik aktivitenin hız kazandığı bir ortam görebiliriz. Geçen hafta genelinde güçlü gelen ekonomik veriler ve aşılama çalışmalarındaki olumlu görünüm risk iştahını ve riskli piyasaları destekleyen temel gelişmeler oldu. Ancak küresel hisse piyasalarında alım ivmesinde bir miktar zayıflamanın yaşanıyor oluşu dikkat çekiyor. 2020 yılının son çeyreğinde gözlemlenen güçlü alım iştahının 2021 yılı içerisinde gücünü belirli ölçüde kaybettiği görülmekte. Küresel piyasalarda önemli bir düzeltme hareketi görülmemesine ve yüksek seviyelerin korunmasına karşın alım iştahındaki ivme kaybı belirli ölçüde yorulma ve mevcut endişelere bağlanabilir. Güçlü gelen ekonomik veriler risk iştahını destekleyen bir gelişme olmasına karşın aynı zamanda enflasyon endişeleri ve merkez bankalarının erken bir sıkılaşmaya gidebileceğine ilişkin riskleri de gündeme getiriyor. İlerleyen süreçte ekonomik verilerdeki seyir ve küresel ekonomik görünüm, merkez bankalarının söylemleri ve duruşları üzerinde belirleyici olacağından piyasaların yakın takibinde yer alacaktır.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

ABD ve Avrupa'da son dönemde güçlü gelen ekonomik veriler küresel risk iştahını destekleyen gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Geçen hafta güçlü gelen hizmet PMI rakamları küresel çapta ekonomik toparlanma beklentilerinin güç kazanmasına katkı sağladı. Ayrıca küresel çapta aşılama çalışmalarının da hız kazanması risk iştahını destekleyen bir diğer önemli gelişme olarak sıralanabilir. İlerleyen süreçte aşılama çalışmalarının da katkısıyla mevcuttaki tedbirlerin de kademeli olarak kaldırılması ekonomik görünümdeki iyileşme üzerinde önemli bir katalizör olabilir. Güçlü gelen ekonomik veriler risk iştahını destekleyen bir gelişme olmasına karşın aynı zamanda enflasyon endişeleri ve merkez bankalarının erken bir sıkılaşmaya gidebileceğine ilişkin riskleri de gündeme getiriyor. İlerleyen süreçte ekonomik verilerdeki seyir ve küresel ekonomik görünüm, merkez bankalarının söylemleri ve duruşları üzerinde belirleyici olacağından piyasaların yakın takibinde yer alacaktır. Hız kazanan aşılama çalışmalarına karşın mutasyonlara bağlı olarak vaka sayılarında son haftalarda gözlenen artış eğilimi dikkat çekiyor. Vaka sayılarındaki artış ve mevcut tedbirlerin yeniden uzatılması mevcut belirsizlikleri gündemde tutuyor. Cuma günü ABD'de açıklanan ÜFE rakamı beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, enflasyon endişeleri de önümüzdeki süreçte konuşulmaya devam edilecek risk başlıkları arasında yer alıyor. Toparlayacak olursak hız kazanan aşılama çalışmaları ve küresel ekonomide gözlenen toparlanma risk iştahını destekleyen gelişmeler olurken, salgın ve enflasyon kaynaklı endişeler aşağı yönlü temel risk ve baskı unsurları olarak varlığını sürdürüyor. TCMB başkan değişimi sonrasında yurt içi piyasalarda volatilitenin artış kaydettiği görülürken, nisan ayı içerisinde denge bulma çabası etkili oluyor. Bu hafta yurt içinde TCMB nisan ayı PPK toplantısı ve faiz kararı ön plana çıkacak olup, TCMB'nin faiz kararı başta Türk Lirası olmak üzere yurt içi piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar, iç siyasetteki gelişmeler ve Türkiye'nin dış ilişkilerindeki seyir yurt içi piyasaların gündeminde kalmaya devam edecektir.

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: CCOLA, CEMTS, EREGL, SOKM"

Analizin tamamı için:

http://e.gedik.com/click/558ef42bb2e74e1cb0392b47/6073e3e6dc2f440001b81a94/558ef288b2e74e1cb038f94c/6073e3f37d6e1a00011ea221

*******

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

*******

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey