Yeni haftada borsada agresif bir fiyatlama olur mu?

Yeni haftanın başlangıcı pazartesi ve salı eski yılın, kalan 3 gün 2020’nin piyasa günleri olacak. Borsada agresif fiyatlama olur mu? Dolar 6 lirayı aşar mı? Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan piyasaları Borsa Gündem’e yazdı…

DAHA SAĞLIKLI FİYAT OLUŞUMLARI İZLENEBİLİR

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

BIST 100
Borsa İstanbul son sekiz haftayı yükselişle kapatarak son yılların en iyi trendlerinden birini yakaladı. Ekim ayının ortalarında 93 bin civarında dip bulan BIST 100 bu tarihten sonra yaklaşık %21 yükselerek 114 bin seviyesinin üzerini test etti. Kısa sürede sağlanan bu yüksek getiri ve neredeyse soluksuz devam eden yükseliş sonrası teknik göstergelerin son haftalarda zorlanma ve negatif uyumsuzluklar gösterdiğini görüyoruz. BIST 100’de geçtiğimiz hafta da bahsettiğimiz gibi aşırı alım bölgesinde negatif uyumsuzluklarla yükselişini devam ettiren endekste yurtdışı piyasaların açılması ile daha sağlıklı fiyat oluşumları izlenebilir. Her ne kadar yurtdışında tatiller bitmiş olsa da yeni yıla kadar çok agresif bir fiyatlama beklentisi içinde değiliz.  Kısa vadede oluşan uyumsuzluklara rağmen 112 bin altına sarkılmadığı sürece aşağı yönlü pozisyonların riski yüksek seyredecektir. Yukarıda ise geçtiğimiz hafta görülen zirve seviye izleyeceğimiz ilk önemli direnç konumunda olacaktır. 

DOLAR / TL
Önceki haftayı kritik 5,94 direncine yakın seviyelerden tamamlayan Dolar / TL kuru Noel haftasında dar bir bantta hareket etti. Yurtiçi ve küresel piyasalarda veri akışının zayıf kalması kur hareketlerinde volatiliteyi sınırlandırsa da kurun aşağıya gelmekte zorlandığını, yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini izledik. Hafta boyunca 5,91-5,96 bandında dalgalanan Dolar / TL kurunda yurtiçinde Libya’ya yönelik gündem yakından takip edilirken Avrupa’da sadece haftanın ilk ve son günü piyasalar işleme açıktı. Kurda bu hafta 5,95-5,96 bölgesinin üzerinde 5,99 ve 6,04 seviyeleri önem kazanacaktır. Geri dönüşlerde kısa vadeli hareketli ortalamaların bulunduğu 5,94 seviyesinin altında 5,90 ve 5,86 seviyeleri takip edilecektir.