Yatırımcıların FED beklentisi boş çıkabilir

ABD borsalarında yatırımcılar FED’in Çarşamba günü yeni stratejisi çerçevesinde politika değişikliğine gitmesini bekliyor. Fakat analistlere göre bu beklenti yanlış

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ağustos ayında ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika yaklaşımındaki tarihi değişikliği duyurmasının ardından yatırımcıların dikkati FED’in çarşamba günü gerçekleşecek politika toplantısında oluşabilecek değişimlere çevrilmiş durumda. Buna karşın Marketwatch’un haberine göre analistler bu beklentinin bir hata olacağını belirtiyor.

Son iki haftadır üst düzey FED yetkililerinin yeni politikaya ilişkin soru yağmuruna tutulmasına karşın politikaların uygulanma biçimine ilişkin bir netlik söz konusu değil. ABD Merkez Bankası toplantısı, FED'in yeni ortalama enflasyon hedeflerini nasıl uygulamaya koyacağı konusunda önemli ayrıntılar sunabilir.

FED’in Çarşamba günkü ekonomik tahminlerini açıkladığında birçok yatırımcı ABD enflasyon tahmininin önümüzdeki üç yıl boyunca %2'nin altında kalmasını bekliyor.

Bu yüzden Jefferies'in Baş Finansal Ekonomisti Aneta Markowska, FED’in bu beklentilere kayıtsız kalmaması gerektiğini söylüyor.

Baş ekonomiste göre, eğer FED önümüzdeki birkaç yıl içinde enflasyonda toparlanma olasılığı konusundaki kötümserliğini sürdürürse, elinde hala para politikası araçları olduğuna dair beklentilerini güçlendirmesi gerekecek.

Markowska “Bu bağlamda politika statükosunu korumak yeni politika çerçevesi açıklanır açıklanmaz güvenilirliğini sarsacak ve havlu atmak anlamına gelecektir” ifadelerini dedi.

Bu nedenle Markowska, FED’in tahvil alımı vurgusunu finansal koşulları hafifletmeye daha fazla odaklanan bir görevle değiştirmesini bekliyor.

FED’in şu ana kadarki varlık alımları büyük oranda finansal piyasaların işleyişindeki herhangi bir aksamayı sınırlamaya odaklandı. Böyle bir hamle FED’in ABD Merkez Bankası’ndan satın alma hamlelerini kısa vadeli tahvillerden uzun vadeli varlıklara kaydırmasına neden olacaktır. Bu durum tahvil piyasasının keskin artışı FED’in absorbe edemeyeceğini düşünen bazı yatırımcıların talep ettiği bir değişiklik.

Tahvil getirileri ABD federal hükümetinin genişleyen mali açıkları ve yükselen borç toplamına rağmen bu yıl çok hareketli değil.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz haftayı %0,67 oranda bitirse de geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu oran %1,92 olarak gözüküyordu.

ABD borsalarında ise hisse senetleri Cuma gününü karışık seyirle bitirdi. Mart ayındaki dip noktasından itibaren yükselişin liderliğini yapan teknoloji hisseleri iki haftadır düşüş gösteriyor. Tatil sebebiyle 4 gün süren haftada Nasdaq endeksi %4,1 S&P 500 %2,5 oranında düştü.

ABD’deki ekonomik iyileşmenin yavaşlaması ve FED tarafından tüm yıl boyunca sağlanan likiditeye rağmen borsadaki tablo FED’in enflasyon çerçevesi hakkında daha fazla bilgi sağlamak şöyle dursun, varlık alımları konusunda rehberlik sunması için aciliyet eksikliğin var olduğu anlamına geliyor olabilir.

Küresel varlık danışmanlığı şirketi PGIM’in Sabit Gelir Birimi Baş Ekonomisti Nathan Sheets FED’in politika bildirimlerine ilişkin, “Ekonomik verilerin kademeli olarak gelişen yörüngesi, FED'in elini zorlaması ve daha fazla politika duyuruları için zaman çizelgesini hızlandırması için yeterli olmayabilir” ifadelerine yer verdi.

State Street’in Kıdemli Küresel Makro Stratejisti Marvin Loh ise bir röportajında FED politikaları için, “Uzun süreli politika değişikliklerine geçmeden önce ekonominin nasıl gelişeceğini daha iyi anlamak istiyorlar” sözlerini kullandı.

Oxford Economics Baş ABD Finans Ekonomisti Kathy Bostjanciç'e göre, toplantıdan elde edilecek en olası sonuç, Fed Başkanı Jerome Powell'ın daha fazla mali teşvik gereğini vurgulamak için bu fırsatı değerlendireceği yönünde.

Bu hafta ABD'nin ekonomik verilerinde Ağustos ayı endüstriyel üretim rakamları, geçtiğimiz ayın perakende satış verileri ve Eylül tüketici duyarlılığı göstergeleri yer alacak.

ABD borsalarında toparlanma sürer mi?

 

Küresel borsalarda yön yukarı

 

Yeni haftada küresel risk iştahı artmış durumda