Yatırımcıdan Çimbeton ve Çimentaş'a üç önemli soru

23 yıllık borsa yatırımcısı İsmail Çiftaslan Çimbeton ve Çimentaş’a neler sordu, ne yanıt aldı?

BORSAGUNDEM.COM
Borsa İstanbul’da işlem gören şirket hisselerini satın alarak birikimlerini değerlendirmeye çalışan yatırımcılar arasında, spekülasyon peşinde koşmayan, anlık haberlere itibar etmeyip mali tabloları inceleyerek temettü beklentisiyle yatırım yapan vatandaşlar da bulunuyor. Örnek yatırımcı olarak gösterilecek bu kişilerden birisi de İsmail Çiftaslan. İsmail Çiftaslan 23 yıllık borsa yatırımcısı. Türkiye’de konusunda lider birçok firmada yöneticilik yapıp, emekli olmuş. Finans ve iç denetim konularında çalışmış.

İsmail Çiftaslan 2010 yılından itibaren Çimbeton hisselerine yatırım yapmış. Ancak geçen sürede şirketin kâr açıklamadığını görünce önce Genel Kurul’a katılmış, sonrada aklına takılanları hem şirkete hem de SPK’ya sorarak cevap bulmaya çalışmış. Şirkete defalarca mail atmış. Yazışmaları var ama yatırımcıya göre ‘tatmin edici bir cevap’ yok. İsmail Çiftaslan son olarak Sermaye Piyasaları Yatırımcıları Derneği’ne (SPYD) başvurarak hakkını aramaya çalışıyor.

ŞİRKETLERİ KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMİŞ

İsmail Çiftaslan, Çimbeton’un 2010-2012 arası gelir tablolarında satılan malın maliyeti ve genel yönetim giderleri kalemlerinin, sektör ortalamalarının çok üstünde olduğunu, bu nedenle şirketin kar açıklayamadığını öne sürüyor. Bu iddiasını sektörde faaliyet gösteren ve borsada işlem gören 14 çimento şirketini karşılaştırmalı inceleyerek destekliyor: “Çimbeton’un 2010-2012 yılları arasında Satılan Malın Maliyeti ve Genel Yönetim Giderleri sektör ortalamasından hesaplanırsa şirket, her yıl ortalama 15 milyon TL kâr açıklayacaktı.”

Çimbeton ile iştiraki Çimentaş’ın ‘Yönetim Kurulları’nın aynı olduğunu belirten Çiftaslan, her iki şirketin merkezlerinin de aynı adreste olduğunu, bu nedenle bazı birimlerin (Muhasebe, Finans, IT, İnsan kaynakları, Yönetim Kurulu vb) ortak hizmet verdiğini düşündüğünü, bu yüzden de genel giderlerin düşük olması gerektiğini iddia ediyor. En azından sektör ortalamasına yakın olması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle aklına takılan 3 önemli soruyu şirkete iletmiş:

YATIRIMCININ MERAK ETTİKLERİ

1-Acaba Yönetim ve İcra Kurulu, şirketin sürdürülebilir karlılığını artırma adına gereken gayreti göstermiyor mu?
2-Çimbeton ve Çimentaş arasında örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?
3-Bu iki şık geçerli değilse bir şirket nasıl olur da yaklaşık 11 yıldır hiç kâr etmez. Üstelik söz konusu dönemde neredeyse tüm çimento şirketleri hatta Çimentaş da kâr ederken Çimbeton neden zarar açıklamakta?
Ancak şirketten doyurucu bir yanıt alamayınca Çiftaslan bu kez Genel Kurul’a katılıp orada da sorularını dile getirmiş. Çiftaslan’ın hakkını arama çabalarındaki zincirin son halkası ise SPYD. Yatırımcı, sıkıntısını derneğe ulaştırdığı dilekçeyle paylaşmış.

İŞTE SORDUĞUMUZ SORULAR

Borsagundem.com olarak biz de yatırımcının iddialarını araştırdık ve konuyla ilgili soruları adı geçen şirketlere yönelttik. Yaklaşık iki haftalık e-mail trafiğinin ardından aldığımız cevap ise şaşırtıcıydı. Çünkü tatmin edici olmaktan gerçekten uzaktı. İşte Çimbeton’a ilettiğimiz sorular:

İDDİA 1- Çimbeton’un mali tablolarında genel yönetim giderleri (sektör ortalamasının %20 üzerinde) ile satılan malın maliyeti (SMM’nin ciroya oranı % 95 seviyesinde, sektör ortalaması %78) kalemlerinin sektör ortalamasının çok üzerinde olduğu, bu yüzden şirketin sürekli zarar ettiği… (Çimentaş’ta genel yönetim giderleri, 14 sektör şirket ortalamasının yaklaşık 2 katı)

İDDİA 2-Çimbeton ve Çimentaş arasında örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?

İDDİA 3- Şirket, belli dönemler haricinde neden 11 yıldır zarar açıklamaktadır?
Yatırımcının SPYD’ye ulaştırdığı dilekçesinde şirketlerinizle ilgili olarak SPK’ya da inceleme talebiyle başvurduğu bilgisi yer almakta. Bu iddia doğrultusunda SPK’dan tarafınıza herhangi bir inceleme başlatıldı mı?
 
İŞTE GELEN YANIT

Çimbeton ve Çimentaş şirketlerinin yatırımcı ilişkileri direktörü Kayhan Karabayır’ın Borsagundem.com’a gönderdiği cevap ise şöyle:

‘’İsmail Çiftaslan isimli yatırımcının şirketimize sorduğu sorulara atfen yayın yaptığınız haber sitesi adına e-mail ile sorduğunuz soruların cevaplandırılması ancak Bilgilendirme Politika’mız çerçevesinde ve işbu politikada anılan prensip ve kurallar çerçevesinde mümkündür.
Öte yandan yatırımcının soruları kendisine gönderilen açıklama ile cevaplandırılmıştır.
Gerek Çimentaş gerekse Çimbeton’un mali tablo ve dipnotları kamuya açıklanmış olup, her türlü bilgi ve veri bu raporlarda mevcuttur.

Ayrıca, doğru bir karşılaştırma yapabilmeniz adına Çimbeton’un halka açık ve bağımsız tek borsa şirketi olduğunu, yapılacak karşılaştırmalarda bu ciddi farklılığın da dikkate alınmasını önerir, yapacağınız haberin yansız, gerçek ve doğru bilgiye dayalı analizlerle destekleneceğini umduğumuzu iletiriz.’’

Şimdi ise ortada Çimbeton ve Çimentaş ile ilgili yatırımcının kafasını karıştıran mali tablolar ve hala cevabı net olarak verilemeyen sorular var.