Yabancılar vaatleri beğenmedi, satış geldi

Borsa İstanbul gün içinde sert hareketler yaşadı ve günü yüzde 3 oranında düşüşle tamamladı. Ahmet Mergen düşüşü Borsagundem.com'a yorumladı.

BORSAGUNDEM.COM - ÖZEL HABER

Bugün gelen ekonomik veriler arasında Türkiye’nin 3. çeyrek büyüme hızı beklenenden fazla gelince piyasada ufak da olsa bir olumlu hava oluşmasına rağmen yabancı satışlarının etkisi, Rusya ile olan krizin muhtemelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin belirttiği 18 Ocak’taki toplantıdan önce herhangi bir gelişme göstermeyeceği kanısının oluşması (Görünüşe göre Türkiye’nin Suriye’deki mevcut rejim, muhalifler, Rusya ve ABD arasındaki geçmesi beklenen görüşmelerde görüşme masasında olması pek istenmiyor gibi ve bunun içinde kriz ortamı yumuşamasın ki bu toplantı sadece belirlenen taraflar arasında geçebilsin şeklinde yorumlanabilir) FED faiz artıracak mı stresi, ve satışların başladığı zamana da bakacak olursak 2016 yılı eylem planının açıklanmasından sonra yabancı yatırımcıların beklentilerinin pek de istedikleri gibi karşılanamaması endekste büyük bir düşüşe sebep oldu. Bir ara %3 ün üstüne erişen değer kayıpları son anda gelen açığa satışların kapatılması yönündeki alımlarla biraz olsun azalsa da önümüzdeki günlerde şu anki ortama ve borsadaki gidişata bakılacak olunursa 71000 ve 70000 deki diplerin test edilmesi pek sürpriz olmaz. Daha somut öneriler ve tedbirler bekleyen piyasa oyuncuları reformlar dışındaki diğer konulara ve seçimdeki vaat edilenlere yönelik açıklamalar karşısında piyasada satış tarafında yer almış olabilir. 
Diğer taraftan dolar-TL’ de ise ( borsadaki düşüşe bakılacak olunursa o düşüşün karşılığı olabilecek türden ) bir yükseliş yaşanmadı ve bu da gözden de kaçırılmamalıdır.  Döviz piyasasındaki fiyatlarda o kadar sert tepki yaşanmadı.     

Ahmet Mergen - Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı