Yabancı fonlar Borsada MSCI Endeksi ayarlaması mı yaptı?

Borsa niçin 100 binli seviyelere geldi? Veriler neyi işaret ediyor? İntıra Bey, ‘büyük çöküşün’ perde arkasını araladı…

Borsa İstanbul son 3 günde satışların etkisinden kurtulamayarak 106 binden 100 binli seviyelere geldi. Peki borsa neden düştü? Veriler yabancı satışının olduğunu gösteriyor. Yabancı satışı neden hızlandı? Yabancı fonlar portföylerinde 31 Mayıs ve MSCI Ayarlaması yaptı.
Borsa İstanbul’da son 3 günde yoğunlaşan satışlar hisse senetlerinde sert değer kayıplarını beraberinde getirdi. BIST 100 Endeksi 106,525 seviyesinden 100,652’ye geriledi. Yabancı satışları hızlandı. Yabancı satışının artmasının nedeni ise fonların yeni MSCI Endeksi’ne göre ayarlama yapması. ICBC TURKEY Yatırım Danışmanlığı ve Satış Birimi Müdürü Atilla Esen twitter hesabından yaptığı değerlendirmede “BIST satışlarının bir yabancı satışı olduğu kesin ve sanki zaman sınırı varmış gibi gerçekleşmesi dikkat çekici. 31 Mayıs itibari ile MSCI Endeks değişikliği ile bir fon ayarlaması mantıklı gibi. Fitch’in olası not indirimi ise enflasyon ve PPK’dan sonra bekleniyor” dedi.
Türk Telekom 15 Mayıs’ta MSCI Endeksi’nden çıkarıldı. Emlak Konut GMYO, Gübre Fabrikaları, Goodyear da endeksten çıkarılan hisseler. Bu nedenle satışlar güçlenmiş görünüyor. Aselsan’ın halka arzı da satışları etkiledi.

Peki borsa 100 bin seviyesinin altına iner mi?

Fonların satışlarının devam etmesi borsada geri çekilmeye neden olsa da 100 bin seviyesi psikolojik bir destek. Endeks bu seviyede tutunmaya çalışacaktır. 100 bin seviyesinin altına sarkmalar yaşanabilir. Fakat kalıcı olmayacaktır. Seçim süreci borsada hisse toplama süreci olarak değerlendirilebilir.

Güçlü hisse senetlerinde uzun vadeli hisse biriktirmek için iyi bir dönem. İşte iki önemli kurumun en fazla getiri beklentisi olduğu hisseler:

Ak Yatırım’ın en çok beğendiği hisseler

İş Yatırım’ın en fazla getiri potansiyeli gördüğü hisseler