Wall Street yoğun bakımda

Trump'ın tehlike büyük değil demesine rağmen korona virüs paniği Wall Street'e 2008'den bu yana en kötü haftayı yaşattı. Endeksler son bir hafta içinde %10'dan fazla değer kaybetti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

19 Şubat tarihinde S&P 500 rekor bir kapanışla diğer dünya piyasalarını sert bir biçimde vuran korona virüs salgınından hiç etkilenmemiş gibi görünüyordu. Dokuz gün sonrasında ise gerçeklik ortaya çıktı. S&P 500 %10 değer kaybederek tüm zamanların en hızlı ve en yüksek düşüşünü yaşadı.

Dow Jones Endüstriye endeksi 2008 küresel mali krizinden bu yana en kötü haftasını geçirdi. Üreticilerin, bankaların ve kamu kuruluşlarının hisseleri çift haneli rakamlarla düştü.

Borsacılar Wall Street’in geçtiğimiz haftasını son zamanlarda en çok çaba gösterilen ve en yorucu haftası olarak tarif ediyor. Yatırımcılar ve analistler hastalık sayıları ve ölüm oranlarıyla ilgili tutarsız haberlerin gölgesinde işlerini yapmaya çalışıyorlar. Portföy yöneticileri ise müşterilerinin kimsenin cevaplayamadığı sorularına maruz kaldılar.

On yıllardır, piyasa tartışmaları genellikle hisse senetlerinin bir balonda olup olmadığı etrafında yoğunlaşmıştı, diğer bir deyişle, kazançlarının ekonomik realiteyi geride bıraktığı şüphesi vardı. “dot-com” balonu, “mortgage” balonu ya da yakın zamana kadar söylentileri devam eden teknoloji hisseleri. Ama korona virüs yeni bir şeyi temsil ediyor. Küresel ekonomi üzerinde etkisi çok büyük ve bilinmez. Wall Street uzmanları ya da konunun uzmanları küresel çaptaki tehdidin kısa süreli bir aksaklık mı yoksa uzun dönemli ve kalıcı bir tehdit mi olduğunu ayırt etmekte zorlanıyorlar.