Wall Street düşüş: 'Büyük Buhran' mı dipten alma fırsatı mı?

Yatırımcılar geçtiğimiz haftaki düşüşlerden sonra Büyük Buhran'ı hatırlamaya başladı. Fakat bazı uzmanlar düşüşleri dipten alma fırsatı olarak da değerlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cuma günü 2008 yılından beridir en kötü haftasını geçiren Amerikan borsaları için bir başka kötü gündü. Büyük Buhran söylentileri başlarken yatırımcılar ve borsacılar pazartesi günü için kendilerini hazırlamaya çalışıyorlar.

Ünlü yatırım danışmanı Stephen Akin, "Ekim 1987'de PaineWebber'da (yatırım bankası) genç bir brokerdım” diyor ve "Son birkaç ay içinde piyasada birtakım benzerlikler var. Evet, hafta sonu harika bir soluklanma fırsatı olacak" sözlerini ekleyerek piyasalardaki sürecin Büyük Buhran’la olan benzerliklerine dikkat çekiyor.

Geçen hafta S&P’de %11,5, Dow Jones’ta %12,4, Nasdaq’da %11,5 ve Russell 2000’de %12 olmak üzere toplu düşüşler yaşandı. Bu tabloda yatırımcılar için bu düşüşlerin bitmesini beklemekten başka yapacak bir şey yok.

Geleceği görmek önemli

Rockland Trust'ın kıdemli başkan yardımcısı ve yatırım yönetim grubu araştırma hizmetleri direktörü Doug Butler, geçtiğimiz süreci "piyasadaki en cezalandırıcı haftalardan biri" olarak nitelendirdi. 2008 kriz düşünüldüğünde, Butler’a göre bu tip düşüşler benzer bir ritim gösteriyor: "Felaket, En Kötü Durum Senaryosu Projeksiyonları, Panik Kaynaklı Piyasa Düşüşü, Zamanın Geçişi ve Belirsizliğin Çözümü ve son olarak da Piyasa Kurtarma."

Hafta sonu ve önümüzdeki haftalar düşünüldüğünde yine de umut var fakat kesinlik az. Varlık yönetim şirketi Babylon’un kurucusu Stoyan Panayotov konuyla alakalı, “gelecek hafta piyasaların dibi görmesini bekliyorum, endekslerde düşüşlerin devam etmesine rağmen alıcıların pazara geri dönüp seçici bir şekilde satın alma yapacakları işaretlerini görüyoruz” yorumlarında bulundu.