Virüsü yeniyoruz umudu borsaları coşturdu

Zor bir dönemden geçen hisse senedi piyasaları Avrupa ve ABD’den gelen iyimser sonuçların etkisiyle hızlı yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların Beyaz Saray'dan gelen bir iyimserlik sinyallerine odaklanmaya istekli görünüyorlar. Pazar gecesi vadeli hisse senedi endeksleri ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in açıklamaları sonrasında keskin bir şekilde yükseldi.

Beyaz Saray’dan gelen açıklamalar gelecek haftaya yönelik endişeli bir tablo çizse de yatırımcılar açısından umut veren işaretler de barındırıyordu. Trump’ın açıklamalarına göre, “ABD ölümler açısından korkunç bir noktaya ulaşacak, fakat bu nokta her şeyin iyiye gitmesi için bir başlangıç olacak.”

Amerika Birleşik Devletleri’nde 330 bin kişide görülen korona virüs vakaları ekonominin durmasına ve milyonlarca çalışanın işsiz kalmasına neden oldu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, dünya çapında yaklaşık 70.000 kişinin hayatına mal olan ve 1,3 milyon dan fazla insana bulaşan ölümcül patojenin yayılmasını yavaşlatma çabalarına atıfta bulunarak, "ilerlemenin parıltılarını görmeye başlıyoruz" dedi.

Dow Jones vadeli endeksi açıklamalar sonrasında 643 puanla %3,1 oranında S&P 500 ise 76.30 puanla yine %3,1 oranında yükseliş gösterdi. Saat 9:45 itibariyle Wall Street vadeli endekslerinde Dow Jones %3,91, S&P 500 %3,93, Nasdaq %4,16 yükselişle seyrediyor.

ABD’den gelen bu olumlu mesajlar Asya ve ABD borsalarında da iyimserliğin oluşmasına neden oldu. Virüsün etkisini yitirmesine yakın olduğuna yönelik Beyaz Saray’dan gelen açıklamalar ve Wall Street vadeli endekslerinin olumlu reaksiyonu Avrupa borsalarında da vadeli endekslerin hızlı bir şekilde yükselmesini sağladı.

Almanya'da DAX vadelileri yüzde 3.9, İngiltere'de FTSE 100 vadelileri yüzde 3.1, İtalya'da FTSE MIB vadelileri yüzde 3.5, Fransa'da CAC 40 vadelileri yüzde 3.7 ve İspanya'da IBEX 35 vadelileri yüzde 4.1 yükseldi. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0.47, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1.18, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 2.67, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1.57 gerilerken, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0.11 yükseldi.

Asya borsalarında da olumlu bir trend gözlemlense de Çin ve Hindistan borsaları bugün kapalı

Vaka sayıların azalması borsaları rahatlatacak

 

BIST haftaya virüse karşı pozitif başladı