Usaş hisselerinde neler oluyor

Hakkında manipülasyon suçlaması yapılan Rıza Kutlu Işık'ın şirketi Usaş Yatırımlar Holding'de ortak satışları artarak devam ediyor

BORSAGUNDEM.COM/ARAŞTIRMA SERVİSİ

SPK'nın hakkında manipülasyon suçlaması yaptığı Rıza Kutlu Işık'ın şirketi Usaş Yatırım Holding hisselerinde sert yükselişin ardından ortak satışı başladı. 21 Kasım tarihinde açıklanan Usaş Yatırımlar Holding'de Özışık İnşaat tarafından yapılan 4.4 milyon lot hisse satışının arkasından, Işıklar Enerji'den de 10.1 milyon lotluk satış haberi geldi.

Işıklar Enerji Ve Yapı Holding A.Ş. KAP'ta yayınlanan bilgiye göre, 21.11.2014 tarihinde Usaş Yatırımlar Holding A.Ş. payları ile ilgili olarak  0,67 -0,71 fiyat aralığından 10.100.000 adet satış işlemi gerçekleştirdi. Bu işlemle birlikte Işıklar Enerji’nin Usaş Yatırımlar Holding A.Ş. sermayesindeki payları 21.11.2014 tarihi itibariyle yüzde 58,16’dan yüzde 52,67 seviyesine geriledi.

Bu satıştan sonra Özışık İnşaat tarafından yapılan satış miktarı ise 13,8 milyon lot olarak açıklandı. Ancak bu açıklama 24/11/2014 tarihinde KAP'ta duyuruldu. Bu satışla birlikte toplamda 28 milyon lota yakın satış gerçekleştirilmiş oldu. 

Özışık İnşaat 24/11/2014 tarihinde KAP'a yaptığı duyuruda satış miktarını ve fiyat aralığını şöyle açıkladı: ''21.11.2014 tarihleri arasında USAŞ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş. payları ile ilgili olarak 0,69 -0,8 TL fiyat aralığından 0 adet alış işlemi ve 13.869.305 adet satış işlemi Ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte USAŞ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş. sermayesindeki paylarımız/oy haklarımız 21.11.2014 tarihi itibariyle %8,59 sınırına düşmüştür.''

Yapılan satışlardan önce KAP'ta duyuruya yer verilmedi

Ortaklar bir yandan satış işlemleri gerçekleştirirken yapılacak hisse satışları konusunda yatırımcıların bilgilendirilmek üzere KAP'ta yayınlanmaması dikkat çekti. Sermaye Piyasası Kurulu'nun yürürlükteki Özel Durumlar Tebliğinde yer alan esaslar kapasamında, satış yapacak olan ortakların, özel durum açıklaması ile pay sahiplerine‘Pay Satışı Bilgi Formu’ kapsamında satış işlemi yapabileceklerini kamuoyuna ve hissedarlara duyurması gerekiyor.

Usaş Yatırımlar Holding hisselerinde son günler yaşanan sert fiyat hareketlerinin nedeni yatırımcılar arasında merak konusu olmuştu. 0,65 TL'den 1,17 TL'ye kadar yaşanan yükselişin ardından son 4 günde ortak satışlarıyla sert düşüşler meydana geldi. Hisseler dün kapanış itibarıyla 0,67 TL'ye düştü. Perşembe günü yüzde 13 değer kaybı yaşanan hissede, dünkü kayıpta yüzde 16'yı geçti.

Grubun iştiraklerinden Çemaş Döküm tarafından 17/11/2014 tarihinde yapılan açıklamada, Şirketin Yönetim kurulunun, bağlı ortaklığı Özışık İnşaat ve Enerji A.Ş.'nin halka arz hazırlıkları hakkında aldığı karar duyurulmuş, Işıklar Holding'in 'Şirketleri Halka Açmak Suretiyle Kurumsallaşma Süreçlerine İvme Kazandırılması 'politikası doğrultusunda, bağlı ortaklığı 200 Milyon TL ödenmiş sermayeli Özışık İnşaat ve Enerji A.Ş.'nin (Özışık) halka arz yoluyla  BİST'e açılmak  üzere 2015 yılı içinde içinde yasal hazırlıklarını yaparak gerekli tüm işlemlerin ifası  hususunda  Özışık  yönetimine görev verilmesine karar verilmişti.

ORTAK SATIŞI DEVAM EDECEK Mİ?

Halka arz hazırlıklarına karar verilen Özışık İnşaat, Usaş Yatırımlar Holding'de yüzde 11,3 pay ile 20.303.828 adet hisseye sahip bulunuyor. Yatırımcılar ise bu hisselerinde satılıp satılmayacağını merak ediyor.

24/11/2014 TARİHİ İTİBARIYLA SATIŞA DEVAM

Geçen hafta başlayan satışlar bugünde devam etti. Işıklar Enerji ve Yapı holding'den gelen açıklamada 8 milyon 200 bin lot hisse satışının daha yapıldığı bildirildi. KAP'a yapılan açıklama şöyle: ''24.11.2014 tarihinde USAŞ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş. payları ile ilgili olarak 0,63 - 0,66 fiyat aralığından 8.200.000 adet satış işlemi ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte USAŞ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş. sermayesindeki paylarımız 24.11.2014 tarihi itibariyle %48,22 sınırına ulaşmıştır.''

HAREKET BİR AY ÖNCE BAŞLADI

Usaş Yatırımlar Holding hisselerinde hareket bir ay gibi kısa sürede 62 kuruş seviyesinden 1.20 liraya kadar yükseldi. Yaklaşık yüzde 90 prim yaptı. Bu hareket otoritelerin de dikkatinden kaçmadı. 24 Ekim 2014 tarihinde önce şirketin hissesi sırası ‘Otomatik Seans Durdurma Sistemi’ tarafından durduruldu. Aynı gün Borsa İstanbul şirketten özel durum açıklaması yapmasını istedi. Yatırımcılara uyarı niteliği de taşıyan bu açıklamaya klasik yanıt geldi: “Özel durum yok.”

3 ARACI KURUMUN İŞLEMLERİNE DİKKAT!

Bu arada hissedeki işlem hacminde de büyük bir artış yaşandı. Nette çok büyük bir değişim olmasa da yoğun işlemlerin gerçekleştiği dikkatlerden kaçmıyor. Bu işlemlerde de Gedik Yatırım, ATIG Yatırım Menkul Değerler ve İnfo Yatırım’ın ismi öne çıkıyor.

Her ne kadar şirket özel durum yok dese de hisseleri yzde 90 yükseldikten sonra gelen yükl ortak satışları yatırımcıların tepkisine neden oluyor.

DENİZ YATIRIM'DAN YAPILAN VİRMAN

Deniz Yatırım'da  bir süre önce 120 milyon adetin üzerinde olan hisse sayısı 101 milyona kadar geriledi. Deniz Yatırım'ın takasındaki hisselerin İş Yatırım, Yatırım Finansman ve İnfo Yatırım'a virman edildiği belirtiliyor.Bu virmanlar sonrası yüklü ortak satışları yapıldığı biliniyor.

 

DAHA ÖNCEKİ ORTAK SATIŞI ÖNCESİ DE BENZER HAREKETLER YAŞANMIŞTI

 

Mayıs ayı ortasında da hissede bir anda sert bir yukarı hareket yaşanmış ardından ortak satışı gelmiş daha sonra da hisselerde sert bir düşüş yaşanmıştı. Grup şirketi Işıklar Yatırım Holding yüklü miktarda hisse satışı gerçekleştirmişti. Son günlerde yaşanan sert fiyat hareketlerinin nedenin de yine ortak satışı olduğu ortaya çıktı.

İLİŞKİLİ TARAFLARDAN ALACAĞI ÖZSERMAYENİN YÜZDE 70’İNİ GEÇİYOR

Sert fiyat hareketlerine sahne olan şirketin mali yapısı incelendiğinde ise önemli bir ayrıntı ortaya çıkıyor; bu da şirketin ilişkili taraf işlemlerinden dolayı oluşan yüklü alacağı. Ticari olmayan diğer alacaklar kalemi yaklaşık 240 milyon lira. Şirketin ana ortaklığa ait özsermayesi ise yaklaşık 330 milyon lira. Bu veriler kıyaslandığında şirketin grup şirketlerine aktardığı para ana ortaklığa ait özsermayenin yüzde 70’ni geçiyor.  Yani Usaş Yatırımlar Holding satın alındıktan sonra içerisinden yüksek miktarda nakit grup şirketlerine aktarılmış. Zaten bu tabloyu gören Borsa İstanbul Yönetimi 9 Temmuz 2014 tarihinde şirketi uyarıyor.

BORSA İSTANBUL ŞİRKETİ UYARIYOR!

O tarihte yapılan açıklamada, “Usaş Yatırımlar Holding A.Ş. (Usaş) ve Çemaş Döküm Sanayii A.Ş.'nin (Çemaş), grup şirketlerinden olan alacaklarının tahsilat planının belirlenmesi, Şirketlerin bağlı bulundukları Işıklar Grubu’nun yapısının mevcut karmaşık yapıyı giderecek şekilde yeniden organize edilmesi ve bu hususların Usaş ve Çemaş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıklanması konusunda şirketlerin uyarılmasına karar verilmiştir” deniliyor.

DEĞİŞEN MEVZUAT HÜKÜMLERİ ÖNE SÜRÜLÜYOR

15 Temmuz 2014 tarihinde ise şirket bu uyarıya değişen mevzuat hükümlerini öne sürerek yanıt veriyor. İşte şirketten yapılan o açıklama:

“Şirketimiz Yönetim Kurulu bugün yapmış olduğu toplantıda, Borsa Yönetim Kurulu'nun 09/07/2014 tarihli toplantısında alınan karara istinaden Şirketimiz ve bağlı ortaklıklarının grup şirketlerinden olan alacaklarının tahsilinin belirli bir takvime bağlanması için gerekli çalışmaların başlatılmasına ve bu çalışmaların neticelerinin kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir. Diğer yandan, Işıklar Holding A.Ş.'nin bir süredir uyguladığı grup içinde benzer faaliyet konularına sahip şirketleri birleştirmek suretiyle ölçek ekonomilerinden yararlanmaya, etkinliği, verimliliği ve tasarrufu artırmaya yönelik stratejisi çerçevesinde, Işıklar Grubu’nda grup içi sadeleştirme çalışmaları yapılmaktadır ve yapılmaya da devam edilecektir. Benzer nitelikteki veya benzer faaliyet kolunda iş gören şirketler veya birleşmesinde ekonomik fayda mülahaza edilen grup şirketlerinin birleştirilmesi planlanmaktadır. Ancak, bu konudaki mevzuatın sık sık değişmesi yeni mevzuatın pratikte nasıl uygulanacağı/yorumlanacağı konularındaki belirsizliklerin olması bahse konu sadeleştirme işlemlerinin arzu edilen hızda olmasını engellemektedir. Bu konuda da grup içerisinde birleşme, devralma, fesih vb. işlemlere ilişkin karar alınması durumunda ilgili mevzuat gereği yapılması gereken açıklamalar yapılacaktır.”

295 MİLYON LİRA İLİŞKİLİ TARAF ALACAĞI DOLARA ÇEVRİLİYOR

4 Eylül 2014 tarihinde ise 31.08.2014 tarihi itibarıyla Usaş Yatırımlar Holding’in ilişkili taraflardan ticari olmayan konsolide alacakları toplamı 295 milyon 733 bin lira olduğu açıklanıyor. Kamuya açıklanan finansal tablo dipnotlarında belirtildiği üzere ilişkili taraf alacak ve borçların ABD Doları olarak takip edildiği ve her üç ayda bir piyasada oluşan oranlar dikkate alınarak revize edilen bir orandan bu alacaklara faiz işletildiği belirtiliyor.

ÖDEME 2017’DE BAŞLAYACAK 24 TAKSİT YAPILACAK

Usaş Yatırımlar Holding’in alacak yapısı ve ödeme takvimi ise şöyle açıklanıyor: “Şirketimizin konsolide mali tablolarında görülen ilişkili taraflardan olan ticari olmayan konsolide alacaklarından dolaylı bağlı ortaklığımız Özışık İnşaat ve Enerji A.Ş.'nin Işıklar Yatırım Holding A.Ş.'den olan 80.413.078 TL alacağının, Işıklar Holding A.Ş.'den olan 50.354.438 TL alacağının, Işıklar Pazarlama A.Ş.'den olan 9.904.266 TL alacağının; dolaylı bağlı ortaklığımız Niğde Beton San. ve Tic. A.Ş.'nin Işıklar Holding A.Ş.'den olan 329.170 TL alacağının; bağlı ortaklığımız Çemaş Döküm San. ve Tic. A.Ş.'nin Işıklar Holding A.Ş.'den olan 3.923.418 TL, Işıklar Pazarlama A.Ş.'den olan 7.263.952 TL olan alacağının, Şirketimizin Işıklar Holding A.Ş.'den olan 134.857.752 TL alacağının, Işıklar Pazarlama A.Ş.'den olan 564.504 TL alacağının toplamı olan 287.610.582 TL alacaktan 01.09.2017 tarihi itibarıyla bakiye alacak tutarının 24 eşit takside bölünmek suretiyle o tarihten itibaren (ilk taksit ödemesi 01.10.2017 tarihinden başlamak üzere) aylık olarak tahsil edilmesine, bu nedenle karar tarihinden sonra söz konusu alacakların uzun vadeli alacak olarak takip edilmesine karar verilmiştir.”

Borsa İstanbul’un uyarısının ardından yapılan açıklamada 1 Eylül 2017 tarihinde oluşacak bakiye alacak tutarının 24 eşit taksite bölüneceği, ilk taksitin 1 Ekim 2017 tarihinde ödenmeye başlanacağı belirtiliyor. Yani Usaş Yatırımlar Holding, kasasından grup şirketlerine aktarılan ve  ana ortaklığa ait özsermayenin yüzde 70’ni geçen parayı ancak 2019 yılı Eylül ayına kadar tahsil edebilecek.
Hisseleri bir anda 62 kuruştan 1.20 liraya fırlayan Usaş’ın dahil olduğu Işıklar Grubu hisseleri borsanın en spekülatif hisseleri arasında yer alıyor.
 

BORSAGUNDEM.COM ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Öte yandan, geçen yıl Usaş hisselerinde kamuoyundan saklanan büyük bir operasyonu borsagundem.com ortaya çıkarmıştı. 15.08.2013 tarihinde Borsagundem.com “Usaş’ta iş üstündeler” başlığıyla yapılacak işlemlerle ilgili detayları gündeme taşımıştı. Borsagundem.com’un haberinden hemen sonra Usaş’tan yapılan açıklamada, “Bugün bir internet haber portalında, "USAŞ'ta iş üstündeler" başlığı altında Şirketimiz paylarında dün yaşanan fiyat düşmesi;  isim belirtilmeksizin ima yolu ile Şirket hakim ortakları ile Borsa'da manipülasyon yapan bazı şahıslar arasında, ilk etapta 25 milyon lot sonrasında 100 milyon lot satış yapılması için hisse başına 1.20 liradan anlaşma yapıldığı, bu vurgun için düğmeye basıldığı, bu sebeple hisse fiyatlarının dün taban olduğu vs. şeklinde tamamen hayal ürünü bir haber (!) yorum ile açıklanmıştır” denildi. Haberimizin hayal ürünü olmadığı SPK’nın yaptığı suç duyurusu ve alınan tedbir kararlarıyla ortaya çıkmıştı. Usaş operasyonuna anında el koyan SPK, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını oluşturması nedeniyle Rıza Kutlu Işık hakkında suç duyurusunda bulundu.