ÜNLÜ & Co’dan yeni hedefler

Yatırım bankacılığında bölgesel liderliğe oynayan ÜNLÜ & Co’nun yeni hedefleri neler? Finansın dahi ismi Mahmut Ünlü, geleceği Borsa Gündem’e anlattı…

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

17 ay sonra yine karşısındayım. Maslak’taki dev plazadan, aile fotoğrafları, plaketler, ödüllerle dolu makamından kuşbakışı Türkiye’ye, Avrupa’ya ve Doğu’ya bakan, hayatı romanlara konu olacak kadar renkli, finans dünyasının dahi ismiyle bir aradayım. Ortam, manzara, komşularla ilişkiler, stratejiler, beklentiler, hatta şirketi bile değişmiş ama o yine aynı. Mahmut Ünlü saçından sakalına, gülüşünden duruşuna, cesaretine kadar bıraktığım gibi. Enerjisi de öyle. Ama bu katın koridorlarına, odalarına, masalarına, bilgisayarlarına sinen, beyin takımını diri ve heyecanlı tutan müthiş bir fark var ki çok önemli; ÜNLÜ & Co’nun yeni ve büyük hedefleri…

Wellcome Trust sürprizinden başlayalım;
110 milyon dolarlık yatırım ortaklığının sermayesi zaman içinde 350 milyon dolara çıkacak.
Devam edelim;
Yeni kurdukları, kalabalık bir ekibin buluştuğu bölümle Pazar genişleyecek, nitelikli ve profesyonel yatırımcılara danışmanlık yapılacak, aracılık hizmeti verilecek.
Perakende ve tüketim sektörlerinde hazırlıkları süren yeni şirketler halka arz edilecek.
Tabiri caizse İran içten fethedilecek. Yatırıma ve ürüne aç ülkeye ekipler seferlere başlamış bile.
Portföy yönetim şirketinin sektördeki varlığı, ağırlığı artırılacak. Slogan net: Tek başına hâkimiyet!
Değeri 400 milyon dolara ulaşınca ÜNLÜ & Co halka arz edilecek, hissenin fiyatı ve derinliği adına uluslararası yatırımcı çekilecek.

Tüm bunlar, vizyoner bir ruhla hazırlanan planların, uygulama tarihleri tek tek seçilmiş bir programın ana hatları, daha doğru satır başları.

 

Sermaye Piyasalarına imzasını atmış Mahmut Ünlü, evlat sevgisiyle büyüttüğü, koruduğu ÜNLÜ & Co’sunu öyle bir keyifle anlatıyor ki, inanamazsınız. İçindeki huzur dışa vuruyor. Coşuyor, kelimeleri koşturuyor. Bin defa sorsanız, sesindeki, mimiklerindeki aynı tadı bin defa alırsınız.

Sandık üstüne sandık kurulup, politikadan Rus jetine krizli geçen bir yıla birçok şirket ‘ahh’larla, ‘vahh’larla veda ederken onlar ne yapmış? 2 milyar dolarlık işlemle kapamış. Ünlü, “2015 bizim için iyiydi” derken, işi şansa bırakmadıklarını vurguluyor. Rakiplerinde hayranlık uyandıran bir ileri görüşlülüğün, doğru zamanda, doğru adımların meyvelerini topluyor.
Sıfır korku. Ne gideceği yeni adreslerden çekiniyor ne de atacağı adımlardan. Ama tedbirli, temkinli. Sadece finansçı değil, hem de hesap adamı. Her hamlesi düşünce eseri…

Yerel ve küresel ekonomiyi yakından izliyor, detayları biliyor. Bilmeli çünkü,  geleceğe yatırım yapıyor.
Vatanına kalpten bağlı, seviyor ama çok da iyi okuyor çünkü, gücüne inanıyor. Zaten mesajı da çok açık: Türkiye büyüyecek, sermaye çekecek.

Sözü, “Sadece Türkiye’nin değil bölgenin de lider yatırım bankası olacağız” diyen Mahmut Ünlü’ye bırakıyorum. Şöhreti sınırları aşan Ünlü patron Borsagundem.com’a konuşuyor.

 

BU ORTAKLIK BİZİM EN HIZLI İŞLEMİMİZ OLDU

Borsagundem.com: Bugüne kadar hep siz şirketleri evlendiriyordunuz, şimdi ise siz… Wellcome Trust ile niçin ortaklık yaptınız?  Teklif kimden geldi, pazarlık süreci ve ortaklığın hedefi nedir?

Mahmut Ünlü: Biz bu grupla yaklaşık üç yıldır tanışıyoruz. 2014 yılının sonlarına doğru da, “Biz sizi araştırdık, siz çok geniş kapsamlı yatırım bankacılığı, varlık yönetim hizmetleri sunuyorsunuz, biz aslında bu tip fonlara girmeyi sevmiyoruz ama Türkiye’ye yatırım yapmak istiyoruz, sizinle bir yatırım ortaklığı oluşturalım” dediler. Sonra Wellcome Trust’la bir yatırım ortaklığı kurduk. İlk başlangıç sermayesi 110 milyon dolar. Ama 300-350 milyon dolara kadar artacak şekilde. Sonrasında geçen sene yatırımlar yapmaya başladık. Bu yatırım ortaklığı çok geniş kapsamlı bir fon ve bir kısıtlaması yok. Private equity yatırımından tutun da halka açık hisse ve gayrimenkul alabiliyor, alt yapıya da yatırım yapabiliyor, borç senedi de alabiliyor. Yani her şeyi alabiliyor.
Ortaklık işlerimizi 2-3 ay bir zaman içerisinde tamamladık. Bizim şu ana kadar yaptığımız en hızlı işlem olmuştur. 

-Ortaklık yapısı nasıl oldu?

Mahmut Ünlü: Bütün iştiraklerimiz Ünlü Yatırım Holding’in altında. Wellcome Trust’da yüzde 9.9 oranında hissedar oldu ve bunun karşılığında 17.7 milyon dolar sermaye artırımına katıldılar.  Biliyorsunuz Standard Bank’ın da yatırım şirketimizde yüzde 25 hisseleri vardı. Biz onu satın aldık ve holdinge yüzde 4.95 oranında ortak oldular. Şu anda yüzde 15 kurumsal yatırımcılarımız var. Yaklaşık 1,5 çalışanlarımızın ve gerisi de bana ait olmak üzere holdingimizin ortaklık yapısı bu şekilde.

 HEM ORGANİK HEM İNORGANİK BÜYÜME PLANLARIMIZ VAR 

-2016 stratejiniz için de başka bir ortaklık planınız var mı?

Mahmut Ünlü: 2016 yılı içinde başka ortaklık planımız yok. Aslında bizim hedefimiz önümüzdeki  4-5 sene içinde halka açılmak. Bu süreç dahilinde belli aşamalarda büyümemizi hızlandırmak için bu tip ortaklıklara gidiyoruz.
Wellcome Trust, dünyanın dördüncü büyük vakfı ve çok itibarlı bir yatırımcı. Bize hem yeni ilişkiler getirmek açısından, hem de gerekse halka arz zamanı geldiğinde böyle itibarlı bir kurumsal yatırımcının bünyemizde olması çok önemli. Aldığımız kaynaklarla belli alanlarda büyümek istiyoruz. Hem organik hem inorganik büyüme planlarımız var. 

-Zafer Onat’ın Ünlü Co’ya geçmesiyle, kulislerde kurumun hisse senedi piyasalarına ağırlık vereceği konuşulmaya başladı. Bu yönde bir çalışma var mı? 

Mahmut Ünlü: Organik büyümede finansal danışmanlık ve aracılık faaliyeti yapmak üzere FABS (Financial Advisory and Brokerage Services) diye yeni bir bölüm kurduk. Bu bölümün başında da Zafer Onat var. Bu bölüm için 20-25 arkadaş da bize katıldı.
Biz şu ana kadar portföy yönetimi işimiz dışında hep kurumsal yatırımcılarla çalışıyorduk. Şimdi bireysel yatırımcılarla da çalışmış olacağız. FABS’ta hedefimiz önümüzdeki 2-3 ay içinde tam fonksiyonel hale gelip, bu sene ve önümüzdeki sene içinde şubeleşmek. Hedefimizde 6-7 şehir var. Yatırım yapacağımız alanlardan birisi bu.
Bizim burada yapmak istediğimiz daha doğrusu FABS bölümünün amacı, nitelikli ve profesyonel yatırımcılara danışmanlık yapmak ve o danışmanlık neticesinde aracılık hizmeti vermek. Biz insanları getirip sadece bizden işlem yapın peşinde değiliz. Buranın iki fonksiyonu olacak. Birincisi, katma değerli işler yapıp o katma değeri müşterimizle paylaşmak. İkincisi, ilave bir satış kanalı olacak. Biliyorsunuz biz tahvil piyasalarında ve hisse senedi arzlarında aktifiz. Hisse senetlerini bugüne kadar hep yurt dışına sattık. Tahvilleri de Türkiye’deki kurumsal yatırımcılara sattık. Fakat giderek büyüyen bir nitelikli ve profesyonel yatırımcı tabanı olduğunu gördüğümüz için bunlara da hizmet verecek bir ekip oluşturmak istedik. 

NASDAQ YATIRIMCI GETİRMEZ AMA VERİMLİLİĞİ ARTIRIR

 -Nasdaq/Borsa İstanbul işbirliğinin ardından, Sermaye Piyasalarına yabancı yatırımcı ilgisi arttı mı? Sizin gözleminiz nedir?

Mahmut Ünlü: Yabancı borsalarla yapılan anlaşmaların, yabancı yatırımcının ilgisinin artıracağı yönünde benim bir saptamam hiçbir zaman olmadı. Teknik olarak baktığınızda yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a yatırım konusunda bir çekinceleri yok. Dolayısıyla ülkedeki yatırım şartları uygun olduğu zamanlarda gelip yatırımlarını yapıyorlar. Nasdaq, daha çok yeni ürünlerin getirilmesi, sistemin yapısının biraz daha verimli hale gelmesini sağlıyor. Ama bundan dolayı yatırımcının geleceği veya gelmekten vazgeçeceğini düşünmüyorum. Sadece verimliliği artırabilir. Tabi neticede yabancı yatırımcının Türkiye’ye gelmesi için Türkiye’nin bugünkü ve önümüzdeki dönemdeki beklentilerinin olumlu olması lazım. O şartlar oluştuğunda da geliyorlar zaten.

 DOĞRU ÜRÜN ÇIKARAN, İYİ YÖNETEN PORTFÖY ŞİRKETİ BAŞARILI OLUR

 -Portföy yönetim şirketleri için sanki bir dönem Türkiye cennetti. Arka arkaya kuruldular. Şimdi ise satış konuşmaları, kapanacak dedikoduları… Neler oluyor, sizin yorumunuz nedir?

Mahmut Ünlü: Portföy yönetim şirketleri her zaman olacaktır. Dediğiniz gibi çok açılması, bir kısmının kapanması gayet doğal çünkü, ticari süreçlerin neticesinde olan şeyler. Dünyanın her yerinde bir çok portföy yönetim şirketi var ve bunların hepsi de performansına bağlı olarak büyüyorlar veya kapanıyorlar. Dolayısıyla doğru ürünlerle çıkan, çıkardığı ürünleri iyi yöneten portföy yönetim şirketleri başarılı olacaklar ve varlıklarını sürdürecekler. Ama bunları yapamayanlar, ya kapanacaklar ya da küçülecekler.
Bakın bağımsız portföy yöneticilerinin paylarının önümüzdeki yıllarda artacağını düşünüyorum. Çünkü bugüne kadar dağıtım kanallarını bankalar kontrol ettiği için, bankaların portföy yönetim şirketleri daha büyüdü. En büyükleri onlar. Ama bu TEFAS’ın açılmasıyla beraber ve bankaların da bağımsızlarla işbirliği yapmaları sayesinde, iyi bağımsız portföy yönetim şirketleri büyüme gösterdiler.
Bizim bağımsız portföy yönetim şirketinde şu anda 500 milyon TL’nin üzerinde para yönetiliyor. Şu anda sadece 2 tane ürünümüz var ve bu sene içinde 4-5 yeni ürün çıkarmayı planlıyoruz. Bunlarla beraber inşallah toplam yönettiğimiz varlıkları da artırmayı hedefliyoruz.

EVET, BAZI FİRMALARIN HALKA ARZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARINI YAPIYORUZ

 -Şu anda sizin liderliğinizde yeni bir halka arz çalışması yapan şirket var mı?

Mahmut Ünlü: Var ama piyasaların konumundan dolayı ne zaman yapılacağını bilemiyoruz. Onun için daha çok halka arz hazırlık çalışmaları var diyebilirim. Ama bu ortam sadece Türkiye’den de kaynaklanmıyor. Dünyadaki genel konjonktür itibarıyla arz yapma zamanlaması çok değil şu anda. Ama ben olumlu görüşlerimi korumak adına yılın ikinci yarısında piyasalar daha olumlu olacaktır diye düşünüyorum. Onun için bizim üzerinde çalıştığımız bir takım ikincil arzlar, halka arzlar var. Ama bunlar bu sene mi olur olmazsa önümüzdeki seneye mi kalır bilemiyorum. Biliyorsunuz geçen sene belli bir boyutun üzerinde halka arz olmadı. (Küçük halka arzları saymıyorum) Bu sene iyimser ihtimalle Mayıs gibi olabilir. Biraz daha az iyimser ihtimalle Ekim-Kasım ayı gibi olabilir. Bu da tamamen bizim iç politika, çevremizdeki jeopolitik riskler ve genel olarak dünyadaki piyasaların gidişatı. Eğer bunlar olmaz ve izin verilirse firmalarla halka arzlar için hazırlık yapıyoruz. Hangi şirketler olduğunu söyleyemem ama tüketim ve perakende sektörleri olacağını söyleyebilirim.

 -Ünlü Co’nun halka arzı için sinyali verirken, “Belirlenen hedeflere ulaşıldığında…”  dediniz. Bu hedefler, Ünlü Co’nun halka arz kriterleri nedir? 

Mahmut Ünlü: 3-5 sene arasında halka arz düşünüyoruz. Yukarıda da söylediğim gibi Wellcome Trust’tan sağladığımız kaynakla bir kere o kaynağı harcayıp belli bir büyümeyi ve ivmeyi kazanmak istiyoruz. Ondan sonra belki buna benzer birkaç işlem daha yaparız. Bakın belli bir boyutun altında halka arz yaptığınız zaman uluslararası yatırımcıların ilgisini çekemiyorsunuz. Uluslararası yatırımcıları da almadığınız zaman hissenin derinliği ve fiyatı doğru oluşmuyor. Onun için hedefimiz şirket değerinin en az 300-400 milyon dolar seviyelerine gelmesi. Bu birincisi. İkincisi de biz sadece Türkiye’nin yatırım bankası olmak istemiyoruz, bölgenin de lider yatırım bankası olmak istiyoruz. Mesela birkaç seneye kadar İran’da yerel olmuş olacağız.  İnşallah birçok işleme aracılık etmiş olacağız ve sermaye piyasalarında aktif olacağımızı düşünüyorum.

2 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM YAPTIK, 2015 BİZİM İÇİN İYİ BİR YIL OLDU

 -2015’te kaç şirketin alım satım işlemine aracılık ettiniz? Bu şirketlerin büyüklükleri nedir? İşlemlerin toplamı ne kadar oldu?

Mahmut Ünlü: 2015 yılında, Gama Enerji, Ünlü Menkul, Yıldız Holding, İnci Akü, Ak Gıda, Söke Un ve Defacto’nun satın alma ve birleşme işlemlerini yaptık. Bir kısmı açıklanmadı ama işlemlerin toplamı 2 milyar dolar civarında oldu. Bizim için iyi bir yıl oldu.

-Türk ekonomisine bakışınız nedir? Nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Mahmut Ünlü: Bence yılın ikinci yarısı daha iyi olacak.  Bu kadar olumsuzluğa rağmen ben Türkiye’nin yine büyümeyi devam ettireceğini ve sermaye çekebileceğini düşünüyorum. Benim şahsi görüşüm Türkiye yüzde 4’ün üzerinde büyür, altında kalmaz.