UniCredit'ten Merkez'e faiz sinyali

UniCredit'e göre Türk Lirası'ndaki volatilite güçlü faiz artırımının sinyalini veriyor

UniCredit'e göre tarihi verilere bakılacak olursa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) güçlü bir faiz artırımına hazırlanıyor.

Kuruma göre TCMB, TL'nin beklenen volatilitesinin gelişen piyasa benzerlerine göre primli işlem görmeye başladığı zamanlarda güçlü bir yanıt veriyor.

Söz konusu makas geçtiğimiz hafta 1.40 volatilite puanına ulaştı; bu seviye geçtiğimiz dönemde para otoritesinin hamle yapması için yeterli olmuştu.

Londra'da UniCredit stratejisti Kiran Kowshik, kaleme aldığı bir araştırma notunda faiz artırımı ve Türk Lirası'nda bir mikltar rahatlama ihtimalinin arttığını belirtiyor.

TCMB, 2014 yılında liradaki dalgalanma oranı ve en volatil benzeri arasındaki fark (UniCredit'in tablosun göre) 2.8 puan ile zirve gördüğünde ortalama fonlama oranını yaklaşık 300 baz puan artırmıştı. 2017 başındaki 6 puanlık fark ise 400 baz puanın üzerinde sıkılaştırmayla sonuçlandı.

Merkez Bankası, 25 Nisan'da toplanacak ve spekülasyon, geniş cari açk verisi ve çift haneli enflasyon baskısı altında bulunan TL varlıklar için dayanak olacağı yönünde.