Ünal Tarım davasında bilirkişi skandalı

Latif Ünal'ın şirketine açılan davada Ünal'ın başkanı olduğu birlikten bilirkişi atandı. Uzmanlar bilirkişinin raporunun yok hükmünde olduğu görüşünde

Türkiye’nin en eski yaş-sebze meyve ihracatçılarından Ünal Tarım’ın patronu Latif Ünal ve 2 yönetici hakkında, şirketin içini boşaltmak suçlaması ile dava açıldı. Mahkeme, İstanbul Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği’nden bilirkişilik yapabilecek kişilerin isimlerini istedi. Hürriyet'te yer alan habere göre, Latif Ünal'ın başkanlığını yaptığı Birlik, iki başkan yardımcısının adını mahkemeye bildirdi. Rapor, Ünal ve arkadaşlarının lehine çıktı. Uzmanlar, raporun yok hükmünde olduğu görüşünde.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun şikâyeti sonrası, Ünal Tarım Ürünleri İhracat ve Sanayi A.Ş. yöneticileri Latif Ünal, Yaşar Ünal ve Ali Hakan Debbağ 1 yıldan 7 yıla varan sürelerde hapis istemi ile dava açıldı. Suçlama, 2007’ye kadar borsada işlem gören Ünal Tarım’ın içini boşaltmak olarak kayıtlara geçti. Hazırlanan iddianameye göre şüpheliler şirketi 8,6 milyon TL zarara uğratmakla suçlandı. Dava 2008’de İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi açıldı. Yargılama uzun bir süre devam etti.

RAPOR LEHE ÇIKTI

Mahkeme geçtiğimiz 3 Ekim 2013’te İstanbul Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği’ne bir yazı yazdı. Yazıda, birlik bünyesinde bilirkişilik yapan kişilerin isimlerinin bildirilmesini istedi. Birlik, iki başkan yardımcısının adını mahkemeye bildirdi. Mahkeme, Başkan Yardımcısı Melisa Tokgöz’ü raporunu hazırlaması için görevlendirdi. Tokgöz 4 sayfalık raporunu 23 Aralık günü mahkemeye sundu. Rapor, yargılanan isimlerin lehine çıktı.

10 YILDIR BİRLİK BAŞKANI

Raporu hazırlayan Tokgöz’ün başkan yardımcısı olduğu birliğin başkanlığını ise 10 yıldan bu yana Latif Ünal’ın yaptığı belirlendi. Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz İstanbul Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal ve raporu hazırlayan Birlik Başkan Yardımcısı Melisa Tokgöz’den bir açıklama gelmedi. Birliğin 2013 sonu ihracatı ise 363 milyon TL olarak kayıtlara yansıdı.

‘RAPOR YOK HÜKMÜNDE’

Av. Şevket Çelik, hazırlanan bilirkişi raporunun yok hükmünde olduğuna işaret ederek “Mahkeme yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep eder. Bir şikâyet durumunda veya resen Adalet Komisyonu ilgili kişinin bilirkişi kaydını silebilir” dedi.