Tüpraş analistlerin beklentisinin gerisinde kaldı

TEB Yatırım analistlerinden Erdem Kaylı Tüpraş için yayınladığı beklenti raporunda hissenin piyasa beklentisinin gerisinde kaldığını belirtti.

Raporda değerlendirme şu şekilde:

"Aralık 2019'da ürün karlılıkların (özellikle dizel ve jet yakıtı) düşüş gösterirken yüksek kükürtlü fuel oil fiyatlamasının zayıf kaldı. Böylece Akdeniz rafineri marjı Aralık ayında (-) USD5.3/bbl oldu. 4Ç19 Akdeniz rafineri marjı ortalama (-) USD1.9/bbl seviyesinde gerçekleşirken çeyreksel bazda 1999 yılından beridir en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Ham petrol fiyatlamasına baktığımızda ise ağır petrollerin Aralık ayında hafif petrollere oranla bir miktar ucuzladığını görüyoruz. Bu toparlanma ise ürün karlılıklarındaki büyük kaybı bir miktar telafi edebilir.

Bu rakamlar çerçevesinde Tüpraş'ın beklentilerimize paralel stok etkisinden arındırılmış FAVÖK performansının oldukça zayıf olmasını bekleriz. Artan petrol fiyatları ile birlikte yazılmasını beklediğimiz stok karları bu zayıflığı bir miktar telafi edebilir. IMO 2020 nedeniyle Ocak ayında dizel ve jet yakıtı fiyatlamasında bir miktar toparlanma görmeyi beklesek te bu toparlanmanın gücü piyasa beklentilerinin altında kalabilir.

Temel açıdan Tüpraş'ın 2020'de piyasa beklentilerinin gerisinde performans göstermesini bekliyoruz."