Trump haberiyle satışlar daha da sertleşebilir

Yatırımcılar, Başkan Trump'ın Kovid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından volatilite ve satış uyarısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump ve Firts Lady Melania Trump'ın Kovid-19 testlerinin pozitif çıkmasının haftanın son gününde küresel piyasalarda sarsıntı yaratması ile birlikte, volatilitenin daha da artabileceği ve risk varlıklarındaki satış dalgasının daha da derinleşebileceği uyarısında bulundu.

ABD endeks vadeli kontratları, Trump'ın açıklaması sonrası düşüşünü yüzde 2'ye kadar çıkarırken, Asya hisse senetleri de değer kaybetti. Dolar ve yen, Trump haberinin riskten kaçınma eğilimini güçlendirmesinin etkisi ile değer kezandı. Volatilite göstergesi VIX yüzde 12 kadar sıçradı.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Piyasalar belirsizlikten nefret eder ve bu gelişme de bardağı taşıran son damla oldu," dedi ve "Sadece Başkan'la kalmayabilir, bu potansiyel olarak ABD'deki yönetimin yüksek kademelerine de sıçrayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yüzde 10 Düzeltme

Global CIO Office CEO'su Gary Dugan, "Bu durum piyasadaki asabiyeti artıracak ve ABD hisse senetlerinde yüzde 10 düzeltme görebiliriz. Bu hareket muhtemelen Asya hisse senetlerini de aşağı çekebilir," dedi.

Dugan, "Uzun vadede, yatırımcılar Asya ve ABD hisse senetleri arasında daha keskin bir zıtlık görecekler. Asya'da siyasi istikrar var ve güney kısmında güçlü teknoloji şirketleri bulunuyor. Küresel bazda tahsis arayanlar için, bu durum Asya'yı daha cazip hale getirir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa borsaları Trump haberinin ardından düşüşle açıldı

Güvenli Limanlara Akın

Tellimer analisti Nirgunan Tiruchelvam, "Diğer bir satış dalgası olacak," dedi ve "Bu potansiyel satış dalgası birkaç gün sürebilir. Teknoloji hisseleri en kırılgan grup olacak, zira bu kağıtların değerlemeleri yüksek" dedi.

Tiruchelvam, bu durumun Trump'ın seçilme şansını da etkileyebileceğini, yatırımcıların altın ve diğer güvenli liman varlıklarına yönelebileceğini sözlerine ekledi.

Oanda'dan Halley'e göre, yatırımcılar güvenli liman pozisyonu alacaklar. Halley, hisse senetleri ve enerjinin düşmesini, doların özellikle euro ve Avustralya doları gibi konjonktür yanlısı paralar karşısında ralli yapmasını beklediğini kaydetti ve altının da ralli yapabileceğine dikkat çekti.

Altın Trump haberiyle yükseldi

S&P'ye Karşı Hedge

Singapur'da United First Partners Asya araştırma müdürü Justin Tang, "Yatırımcılar kendilerini S&P'ye karşı hedge etmeli," dedi ve "Yatırımcıların büyük kısmı halen Mart ayında olanları dikkate alarak kendilerini hedge etmiş durumda olabilr. Birçok şey önümüzdeki yedi günde olacaklara bağlı" şeklinde konuştu.

Tang, "Eğer Turmp yoğun bakıma alınırsa, bu büyük bir sorun olacak, ancak eğer Başkan asemptomatik ise, volatilite sınırlı kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yen, Dolar

Shinkin Asset Management baş piyasa analisti Jun Kato, "Bu durum doların daha da zayıflamasına neden olabilir, zira ABD'de teşvik paketinin seçimlerin ertesine kalacağına ilişkin beklentiler artacak," dedi ve "Bu durum ayrıca Fed'i daha da güvercin bir ton kullanmaya yöneltebilir ve bu da ABD faizleri dolar üzerinde baskı oluşturabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kato, yenin dolar karşısında 104 seviyesine yükselebileceği tahmininde bulundu.

Gelişen Piyasa Paraları

StoneX Group Döviz traderı Mingze Wu'ya göre, riskten kaçınma eğilimi doların güvenli liman niteliğini güçlendirecek ve bu da gelişen piyasa paralarının üzerinde baskı yaratacak.

Trump Kovid oldu, ABD borsaları çöktü

Asya Kredi

BNP Paribas Asset Management gelişen piyasa sabit getirili menkul kıymetler portföy yöneticisi Ek Pon Tay, "Bu durum piyasaların odaklanmakta olduğu ABD başkanlık seçimleri konusunda belirsizliğe neden olursa, kredi spread'leri ilk olarak genişler ve piyasada önümüzdeki hafta volatilite sürer," dedi.

Tay, "Bu risk olayı etkisini yitirdiğinde ya da yitirse ve/veya değerlemeler daha da düzeltme yaparsa, piyasaya ilişkin beklentim daha olumlu olacak ve riski artıracağım" değerlendirmesinde bulundu.

Çin Tedbirleri

Nordea Investment Funds kıdemli makro stratejisti Sebastien Galy, "Başkan Trump, Kovid-19 testinin pozitif çıktığı haberinin ardından, seçmenlerinden gelen desteği sürdürebilmek için muhtemelen Çin'e yönelik ilave adımlar atacak ve bu durum piyasalarda artçı sarsıntılara yol açabilir" dedi.

Borsa İstanbul da Trump'ı izleyecek