TPAO ve BOTAŞ halka arz edilecek

Karadeniz'deki Sakarya bloğunda doğalgaz bulunmasının yankıları devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise bu keşifle birlikte BOTAŞ ve TPAO'nun halka arzının önünün açıldığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamada Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz kaynaklarının büyümesi ve geliştirilmesiyle birlikte TPAO ve BOTAŞ’ın halka arzının önünün açılabileceğini belirtti.

Dün katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan Albayrak, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi hakkındaki sorulara yanıt verirken, “Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ’ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki kısa vadede bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ’ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak” dedi.

Albayrak, keşfin Türkiye’nin uzun vadede doğalgaz ithalatı için müzakerelerinde elini güçlendiren bir koz olduğunu, doğalgaz keşfinin ithalat yapılan ülkelerle işbirliğini de ilerletmeyi sağlayacağını ifade etti.

Albayrak, “Bizlerin yıllardır işbirliği yaptığı ülkeler, Rusya ve İran’dır. Bu keşif yeni dönemde Türkiye açısından, bu ülkelerle yeni işbirliklerinin doğurabileceği bir süreci başlatıyor. Belki üretici ülke olarak farklı işbirlikleri yapacağız. Rusya en zor dönemimizde bile bizi yarı yolda bırakmadı” dedi.

HALKA ARZ NEDİR?

Halka arz, Sermaye Piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrıyı
ve bu çağrının devamında gerçekleştirilen pay satışı olarak tanımlanmaktadır.

HALKA ARZ NEDEN YAPILIR?

Şirketin halka arz edilmesinin ana nedenleri ise finansman sağlaması, likidite ihtiyacı için, yurt içi ve yurt dışında daha yaygın tanıtımı için, kurumsallaşma sağlanması, kredibilitesini yükselmesi ve globalleşmenin sağlanması amacıyla yapılmaktadır.