Tekstilbank'ın satışının önü açıldı mı?

Türkiye'nin Çin'den alacağı füze sistemleri ihalesine başka teklif gelmedi. Böylece Çinli bankanın Tekstilbank'ı almasının önü açıldı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’nin hava savunma füze sistemi teknolojilerinin alımında firmalara verdiği süre doldu. Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın, “Yeni bir resmi teklif olmadı” açıklaması, rotayı Çin’e çevirdi. Türkiye’nin, silah sanayinin millileştirilmesine dönük çalışmada yerli oranı en yüksek ve maliyeti en uygun teklifi 3.4 milyar dolarla Çinli CPMIEC vermişti. 

Bu durumda füzelerin alımları ve milleştirme çalışmasını Çinli şirket yapacak.

TEKSTİLBANK'IN SATIŞININ ÖNÜ AÇILABİLİR

Tekstilbank'ın satışının önü Çin'den alınacak füzelerle açılabilir. Kulislerde konuşulanlara göre, Çin BDDK'sı, füze ihalesi nedeniyle satış işlemlerine onayı sürümcemede bırakmıştı. Şu anda ise ihaleye başka teklif gelmediği için Türkiye, Çin'den füze alımı yapacak. Bu sayede Tekstilbank'ın satışına Çin BDDK'sı da onay verebilir.



DÜNYANIN EN BÜYÜK BANKASI

3 trilyon dolar aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası olarak nitelendirilen Çinli Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), 1986 yılında kurulan Tekstilbank’ı almak için 29 Nisan 2014 tarihinde satın alma sözleşmesi imzaladı.

YÜZDE 75 HİSSEYE 669 MİLYON

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz’ın üstlendiği GSD Holding, Tekstilbank’taki yüzde 75.5 hissesinin tamamını 669 milyon liraya Çinli Industrial and Commercial Bank of China Limited’e (ICBC) satmak için anlaşmaya imza koydu.

BANKANIN YÜZDE 24.5’İ HALKA AÇIK

Ödenmiş sermayesi 420 milyon lira olan Tekstilbank’ın yüzde 24.5’i halka açık. ICBC tarafından yapılan açıklamada da satışın tamamlanmasıyla  BİST’te işlem gören yüzde 24.5 hissesi için çağrı yapılabileceği belirtildi.

BDDK’YA BAŞVURU YAPILDI

29 Nisan 2014 tarihinde yapılan satış sözleşmesiyle 7 Ağustos 2014 tarihinde
ICBC Tekstil Bankası’nı satın almak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) ve Çinli yetkili kurumlara izin için başvurdu.
BDDK ve Çinli yetkili kurumların onaylaması durumunda, Çin’in en büyük dört bankasından biri olan ICBC, Tekstilbank ile Türkiye pazarına adım atmış olacaktı.