Tek seansta yüzde 20 artış ve azalış yaşanabilecek

Borsa İstanbul’da yeni emir işleme sistemi olan BISTECH bugün devreye alınacak. Peki yeni sistem neleri değiştirecek?

Borsa İstanbul’da yeni dönem bugün başlıyor. Bugün devreye alınacak yeni emir işleme sistemi olan BISTECH, ilk etapta hisse senedi piyasalarında, işlem sisteminde ve takas sisteminde devreye alınacak. Yeni dönemde yatırımcıların ilgilendiren en önemli gelişme tek seans uygulaması ve tavan ve taban fiyatlarında marjın açılışta yüzde 20’ye çıkması.

TAVAN TABAN MARJI YÜZDE 20 OLACAK

Yeni sistemde açılış, kapanış ve tek fiyat seanslarında teorik eşleşme fiyatı gösterilecek. Maksimum lot uygulamasına son verilerek, fiyat marjı gün içi +- 20 olacak. İki seanslı sistemde ilk seansta yüzde 10 ikinci seansta yüzde 10 tavan taban marjı uygulanıyordu. Yeni dönemde hisseler açılışta yüzde 20 oranında değer kaybedebilecek ya da kapanışta son saniyede yüzde 20 düşüş ve yükseliş yaşanabilecek. 
Bu arada bir önceki dönemde yüzde 10 yükseliş ve düşüş için bir önceki seansın ağırlıklı ortalama fiyatı baz alınıyordu. Yeni dönemde ağırlıklı ortalama fiyatı yerine bir önceki seans kapanışı baz alınacak.   

HIZLI YÜKSELİŞLERDE İŞLEMLER DURDURULACAK

Öte yandan işlem fiyatlarında belirli eşiklerin aşılması halinde (Tavan –Taban fiyatları eşik sayılmaktadır) ilgili sıradaki sürekli işlem seansı geçici olarak durdurulup emir toplama seansına alınarak devre kesici (Alım-Satım işlemlerinin durdurulması) işlemlerinin uygulaması başlatılacak.

YAKIN İŞLEM PAZARI'NDA DAHA FAZLA İŞLEM OLACAK

Ayrıca yeni pazar yapılanmasına geçilecek. Gözaltı Pazarının adı değişerek Yakın İzleme Pazarı olacak. İşlemler gün boyu devam edecek. Yakın İzleme Pazarı’nda alım-satım İşlemleri 09:30, 12:25, 13:25, 17:25, 17:35 saatlerinde beş defa gerçekleşecek. Daha önce günde sadece iki kez gerçekleşmekteydi.