Takasbank 3 hissenin teminata alındığını açıkladı

Takasbank, TSKB, Şekerbank ve İş GYO hisselerinin teminata alındığını açıkladı.

Borsa İstanbul'daki ralli boyunca rekor yükselişlere imza atan üç hisse, havanın tersine dönmesiyle taban serisine bağlamıştı.

Son iki haftada yüzde 38 düşen bankacılık hisseleri, vadeli piyasada yüksek açık pozisyonlara neden olmuş ve aracı kurumların finansal istikrarını tehdit edebilecek noktaya ulaşmıştı. 

Vadeli piyasada eylül kontratlarının takas günü yaklaşırken bazı yatırımcılar aracı kurumların gerekli yükümlülükleri yerine getiremeyebileceği endişesini taşıyordu.

Takasbank tarafından KAP'a yapılan açıklamada, "Takasbank'ın Merkezi Karşı Taraf hizmeti verdiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda, aracı kurumlarca TSKB, SKBNK ve ISGYO dayanak varlıklarına bağlı pozisyonlarının kapatılmasına yönelik tahsisli fonlama yoluyla likidite sağlanması nedeniyle bahse konu paylar Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47 ve 78 inci maddeleri kapsamında ilgili teminat saklama hesaplarına alınmıştır." denildi.

KAP'ta bu sabah yayımlanan raporda, Şekerbank'ın 195 milyon 827,7 bin lira, TSKB'nin ise 187 milyon 307,7 bin lira nominal değerli payının Takasbank bünyesine geçmiş görünüyordu. Böylece Takasbank bünyesinde bulunan Şekerbank payları şirketin toplam sermayesinin yüzde 13,05'ine, TSKB'de ise yüzde 7,22'sine ulaştı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi Şekerbank, TSKB ve İş GYO paylarında hafta başında yüksek miktarda açık pozisyon bulunduğuna dikkat çekerek, söz konusu hisselerin Takasbank'a aktarılmasıyla, bu üç hisseye dayalı vadeli kontratlarındaki açık pozisyonların kapatılmış olacağını belirtti.

Bu hamlenin ardından bu üç hissedeki stresin ortadan kalkacağı değerlendirmesinde bulunan fon yöneticisi, "Bu ne demek: İki banka vadeli kontratındaki açık pozisyon artık kapatılmıştır. İş GYO da yarın olmadan kapatılır. Yani piyasadaki sıkışıklığın çözüldüğünü gösteriyor" dedi.

Söz konusu üç hissenin kaldıraçlı kontratlarının vadesi yarın dolacak. Bu hisselere dayalı açık kaldıraçlı pozisyon sayısı her ne kadar son günlerde bir miktar azalmış olsa da, yüksek seyrini koruyordu. Pozisyonları taşıyan yatırımcıların açık pozisyon kadar hisseyi spot piyasadan bulmaları ve bunu karşı tarafa vade sonunda teslim etmeleri gerekiyor. Ancak spot piyasa adeta kilitlendiği için hisseleri bulmak mümkün olmuyordu.

Aynı fon yöneticisi hisselerin Takasbank'a teslim edilmesiyle birlikte bu sorunun ortadan kalktığını ancak yatırımcılar ettiği zararın piyasa tarafından izlendiğini belirtti.

İş GYO’nun nakdi uzlaşısı ile ilgili ise herhangi bir bildirim yapılmadı.

Borsada kritik gün yarın

 

Borsada satış baskısı sürüyor