SVB krizinin küresel finansa maliyeti 465 milyar dolar

SVB’nin ardından dünya çapında finans hisseleri piyasa değerinden 465 milyar dolar sildi. ABD’deki bölgesel banka hisseleri ise en büyük kaybedenler olarak dikkat çekti


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD’li start-up bankası Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası sonrası ortaya çıkan şokla mücadele etmeye çalışıyor. Bloomberg’ün haberine göre, iflasın ardından Japonya’dan New York’a kadar küresel çapta finans hisseleri iki günde piyasa değerinden 465 milyar dolar kaybetti.

Kayıplar salı günü itibariyle de etkisini sürdürüyor. MSCI Asya Pasifik Finansallar Endeksi %2,7 düşerek 29 Kasım’dan bu yana en alt seviyesine geriledi. Japonya’da Mitsubishi UFJ Finans Grubu hisseleri %8,3 düştü. Güney Kore’nin Hana Finans Grubu hisseleri %4,7, Avustralya’nın ANZ Grup hisseleri %2,8 değer kaybetti.

Finans firmalarının tahvil ve diğer araçlara yaptıkları yatırımlardan dolayı SVB’ye benzer bir baskı altında kalabileceğine dair endişeler var. ABD Hazinesi tahvil getirileri pazartesi günü ABD Merkez Bankası’nın (FED) bankacılık sistemindeki kriz nedeniyle faiz artışlarını durduracağı beklentisinin oluşmasının ardından düşüşe geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre SVB’nin iflasıyla tahvil faizlerinin geçtiğimiz haftaya kadar olan yükselişi arasında çok yakın bir ilişki bulunuyor. Teknoloji start-up firmalarıyla yakın ilişkisi sebebiyle SVB bir süredir mevduat çıkışlarına maruz kalıyor. Yüksek maliyetleri karşılamak için zararına tahvil satmak zorunda kalan SVB bu satışlar sebebiyle büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı.

FED’in faiz artışları sonrasında tahvil getirilerinde görülen olağanüstü yükselişler bankanın daha önce düşük faizli olarak satın aldığı tahvillerden zarar etmesine sebep oldu. Kayıpları karşılamak için hisse senetleri üzerinden sermaye artırma kararı ise SVB için sonun başlangıcı oldu. Bankanın iflası benzeri konumdaki diğer finans şirketleri için de tehlike çanlarının çalması anlamını taşıyordu.

MSCI World Finansallar Endeksi’nde yer alan şirketlerin toplam piyasa değeri cuma gününden bu yana yaklaşık 465 milyar dolar geriledi. ABD’deki bölgesel bankalarsa en büyük darbeyi hissetti. KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi Haziran 2020’den bu yana en keskin düşüşünü gerçekleştirdi. Endeks pazartesi günü %7,7 düştü.

First Republic Bank'ın hisseleri üç seansta neredeyse %73 düşerek MSCI World Finansallar göstergesinde en çok değer kaybeden hisse senedi oldu. Moody's, bankanın tüm uzun vadeli kredi derecelendirmelerini düşürmek için incelemeye aldı.

Geçtiğimiz gün Avrupa bankalarının ve sigorta şirketlerinin de hisselerinde sert düşüşler görüldü. Credit Suisse hisseleri %15 değer kaybederek yeni bir dip rekoru kırdı. SVB’nin iflasından bu yana İsviçre bankasının tahvillerini temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti bankacılık sisteminin geneline yayılabilecek bir kriz endişesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.

Japon bankaları

Bloomberg Intelligence Analisti Francis Chan, büyük Kuzey Asya bankalarının çoğunlukla sağlam mevduatlara, varlık çeşitlendirmelerine ve likiditeye sahip olduklarını hatırlattı. Chan Silikon Vadisi Bankası'nı çökerten mevduat krizini risklerinin bölgede minimum seviyede olduğunu söyledi. Ancak analist, "Daha küçük bankalar, kolayca göz ardı edilebilecek likidite ve kredi riskleri barındırabilir" uyarısında da bulundu.

5 milyar dolardan fazla varlığı olan yaklaşık 130 Asya Pasifik bankası üzerinden yapılan bir araştırmaya göre Japon bankaları, bölgedeki en yüksek gerçekleşmemiş zarar-özkaynak oranlarına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Jimoto Holdings, Tsukuba Bank ve Fukushima Bank verilerine bakıldığında gerçekleşmemiş zarar-özkaynak oranlarının en az %9 olduğu görülüyor.

Her biri 150 milyon doların altında piyasa değerine sahip olan üç banka da üç gün içinde %10'dan fazla hisselerinde %10’dan fazla değer kaybetti. Japon finans hisseleri, ülkedeki merkez bankasının yıllarca süren ultra gevşek para politikasından sonra sıkılaştırma politikalarına yöneldiğine dair işaretlerin görülmesinin ardından aralık ayından bu yana yükselişteydi.

Varlık yönetimi firması Nissay’in Baş Fon Yöneticisi Taku Ito, “Bugün bankaların ve sigortacıların hisselerini satıyorum. Kuşkusuz bu bir yenilgi ama bence birçok fon yöneticisi de aynı şeyi yapıyor. Zira banka hisseleri yükselişteydi ve birçok büyüme odaklı fon yöneticisi banka hisselerindeki yatırımlarını artırıyordu” ifadelerine yer verdi.

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

Borsada, bankacılık sektöründe derinleşen kayıplar öne çıktı

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek