Suudi Arabistan'da kırbaç cezası kalkıyor

İnsan hakları aktivistlerinin sert eleştirilerine neden olan Suudi Arabistandaki kırbaç cezası artık uygulanmayacak

Suudi Arabistan'da işlenen bazı suçların karşılığında verilen kırbaçlama cezası kaldırılıyor.

Kararın bu ay içerisinde Yüksek Mahkeme Genel Komisyonu'nda alındığı ve cezai müeyyidenin yerine bundan böyle ya hapis ya da para cezası ya da her ikisinin birlikte verileceği belirtildi.

Yüksek Mahkeme'den sunulan belgede uygulamayla ilgili, "Karar, Kral Selman yönetimindeki insan hakları reformlarının devamı ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın doğrudan gözetimi altında alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan'da çeşitli suçları cezalandırmak için kırbaçlama uygulanıyordu.

Devlet destekli İnsan Hakları Komisyonu (HRC) Başkanı Awad Alawad, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu reform Suudi Arabistan’ın insan hakları gündemiyle ilgili çok önemli bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

Suudi insan hakları aktivisti Abdullah el Hamid hapishanede hayatını kaybetti

Bu arada kararın açıklanması, Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Abdullah el Hamid'in tutuklu bulunduğu hapishanede 69 yaşında hayatını kaybetmesi ile aynı güne denk geldi.

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluşturduğu "Düşünce Tutukluları"nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Doktor Hamid, cuma sabahı tıbbi ihmalin yol açtığı beyin felci nedeniyle yaşamını yitirdi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Hamid'in hapishanede ölmesinin sıradan bir durum olmadığı, Riyad yönetiminin komaya giren Hamid'i hastaneye nakletmeden önce birkaç saat beklettiği ve bunun "suikast olduğu" öne sürüldü.

Suudi Arabistan makamları Hamid'in ölümü konusunda henüz açıklama yapmadı.

AA'da yer alan habere göre Abdullah el Hamid, Suudi Arabistan Sivil ve Siyasi Haklar Derneği'nin kurucusu ve reform çağrılarının öne çıkan yüzlerinden biri olarak biliniyordu.