S&P'nin kararına tepki yağıyor

​Üst düzey ekonomi yetkilileri, S&P'nin Türkiye'ye ilişkin varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu ifade ettiler

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's tarafından cuma akşamı yapılan açıklamada Türkiye'nin uzun vadeli notunun görünümünün durağan'dan negatif'e düşürüldüğü ifade edildi. Kurum aynı zamanda uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden notların bb+/b olarak, uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden notların bbb/a-2 olara ve uzun ve kısa vadeli ulusal skala notların traaa/tra-1 olarak onaylandığını, belirtti.
S&P, Türkiye ekonomisinde bir sert iniş riski gördüğünü, ancak bununla birlikte temel senaryoda Türkiye ekonomisinde 2014 ve 2015 yıllarında pozitif gsyih artışının sürmesinin beklendiği ve ortalama sermaye başına GSYİH artışının yüzde 1 seviyesinde olacağı öngörüldü. Türkiye'nin gerileyen döviz rezervlerinin  kredi açısından bir zayıflık olduğunu belirten S&P, Türkiye'nin siyasi ortamının daha az öngörülebilir hale geldiğini ve bu 
durumun ülkenin direncini ve uzun vadeli büyüme potansiyelini olumsuz etkileyebileceğini öne sürdü.
 
Notun görünümünün revize edilmesinde Türkiye'de gelişmekte olan iki riskin etkili olduğunu belirten S&P, bu risklerden ilşkinin Türkiye'nin mali ve parasal politikalarının dış koşullar
daralırken, ülkeyi sert bir düşüş ihtimaline açması olduğunu belirttti. Özellikle Türkiye'nin dış pozisyonu ve mali pozisyonunun kurumun 22 kasım 2013'te yayınlanan temel senaryosunun ötesinde bir sıkıntı yaratabileceği belirtilerek, 2014-2015 dönemi için  ortalama GSYİH artış beklentisinin yüzde 3.4 seviyesinden  yüzde 2.2 seviyesine düşürüldüğü ve bu beklentiye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu belirtildi. 
Daha yavaş büyümenin daha zayıf bir mali performansa neden  olacağını öngören S&P, bunun ayrıca Türkiye'nin finans sektörü varlıklarının kalitesi üzerinde baskı yaratacağını
vurguladı.İkinci olarak Türkiye'de kurumsal yapının bir erezyon riski ile karşı karşıya olduğu öngörüldü. Örneğin merkez bankası'nın  bağımsızlığı ve şeffaflığına yönelik herhangi bir sınırlamanın ekonomi, açısında risk oluşturacağı ancak merkez bankası'nın son dönemde faiz politikalarını normalleştirmesinin ve bir haftalık repo faiziini gösterge olarak belirleyerek beklentilerin üzerine çıkarmasının farkında olunduğu belirtildi.

BÜYÜK TEPKİ TOPLADI
 
Üst düzey ekonomi yetkilileri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu koruyarak, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesinin geçerli bir gerekçesinin olmadığını bildirdiler. Yetkililer, S&P'nin Türkiye'ye ilişkin pozitif büyüme öngörüsüne rağmen varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu vurguladılar. 
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ekonomi yetkilileri, kuruluşun Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesinin sağlam bir temele dayanmadığını ifade ettiler. Yetkililer, "kuruluşun almış olduğu kararın ana gerekçesi olarak büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin gösterildiğini ancak kuruluşun kendi tahminleri dikkate alındığında bunun geçerli bir gerekçe olmadığını" belirttiler. 

Açıklama detaylı olarak incelendiğinde, S&P'nin Türkiye ekonomisi için 2014 ve 2015 yılları için sırasıyla yüzde 2,4 ve yüzde 2 büyüme öngördüğüne dikkati çeken yetkililer, "S&P, aynı yıllar için cari açığın milli gelire oranının ise yüzde 2,9 ve yüzde 2,7 seviyesine gerilemesini beklemektedir. Bu tahminler, Kuruluşun Türkiye ekonomisinin bir daralma sürecine girmeden dış dengede çok ciddi bir iyileşmeyi gerçekleştirmesini beklediğini ortaya koymaktadır. Buna rağmen böyle bir karar alınması tutarsızdır" değerlendirmesinde bulundular. 

Kuruluşun, bankacılık kesiminin varlık kalitesinde 2009 yılındakine benzer bir kötüleşme beklentisinin doğru olmadığını ifade eden yetkililer, 2009 yılında yüzde 4,8 oranındaki küçülmeye rağmen takipteki kredi oranın net bazda sınırlı bir artış göstererek yüzde 0,9'a çıktığını, S&P'nin pozitif büyüme öngörüsüne rağmen varlık kalitesindeki ciddi kötüleşme beklentisinin tutarsız olduğunu kaydettiler. 



ZAMANLAMA DOĞRU DEĞİL

Kredi notu görünümündeki değişikliğin zamanlamasının da doğru olmadığını vurgulayan yetkililer, "2014 yılında yürürlüğe giren AB düzenlemeleri uyarınca, kredi derecelendirme kuruluşları, ülke kredi notu ve görünüm değişiklik tarihlerini her yılbaşında açıklamakla yükümlüler. Bu çerçevede, anılan Kuruluş da, 30 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, Türkiye için not değişiklik tarihlerini 23 Mayıs 2014 ve 21 Kasım 2014 olarak açıklamıştı" görüşünü dile getirdiler. Yetkililer, kuruluşun tutarlılığı hayli tartışmalı olan gerekçelerle bu takvimin dışına çıkarak böyle bir karar almış olmasının anlaşılmaz bulunduğunu ifade ettiler. 

Son dönemde gerek maliye politikası ve makro ihtiyati politika alanlarında, gerekse para politikası alanında atılan önemli adımlar dikkate alınmadan ve bunların en azından kısa vadedeki sonuçları beklenmeden S&P tarafından böyle bir karar alınmasının doğru ve sağlıklı bir yaklaşım olmadığını vurgulayan yetkililer, "Türkiye ekonomisi, güçlü kamu maliyesi ve bankacılık kesimi, sıkı ve daha öngörülebilir hale gelen para politikası çerçevesi ile küresel çapta yaşanan dalgalanmalara karşı önemli bir dayanıklılığa sahiptir" dediler. 

Yetkililer, Türkiye’nin 2013 yılından itibaren S&P ile sözleşme yapmadığını, bu nedenle kuruluşun 2013 yılında analizini ülkemizi ziyaret etmeden yapmayı tercih ettiğine dikkati çektiler.