SPK'dan piyasa dolandırıcıları için tebliğ!

SPK 3 yeni tebliğ yayınladı. İşte ayrıntılar...

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 3 yeni tebliğ hazırladı.SPK'dan yapılan açıklamaya göre, Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği, Bildirim Yükümlülüğü Tebliği ve Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği taslakları görüşe açıldı.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
Bilindiği üzere, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (Kanun) uyarınca ikincil mevzuatın bir kısmının ilk altı ay içinde bir kısmının da bu yıl sonuna kadar tamamlanarak yürürlüğe konulması gerekmektedir. Bu amaçla  (1) "Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği Taslağı", (2) "Bildirim Yükümlülüğü Tebliği Taslağı", (3) "Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği Taslağı" hazırlanmış ve Kurulumuzun internet sitesinde (www.spk.gov.tr) yayımlanmıştır. Söz konusu Tebliğ Taslakları ile piyasalarımızın güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amaçlanmaktadır.
Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği Taslağı'nda temel olarak;
1) Kanunun 101'inci maddesi kapsamında hazırlanan bu Tebliğ Taslağı ile Kanunun 106'ncı maddesinde tanımlanan bilgi suistimali ve 107'nci maddesinde tanımlanan piyasa dolandırıcılığı suçlarının işlendiğine dair makul şüphe bulunan hallerde gerekli tedbirlerin alınarak sermaye piyasasının etkin ve sağlıklı işleyişine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
2) Kanunun 101'inci maddesi kapsamında Kurulumuza verilen yetki çerçevesinde  (a) borsalarda geçici veya sürekli olarak işlem yapılmasının yasaklanması, (b) takas yöntemlerinin değiştirilmesi, (c) kredili alım, açığa satış, ödünç alma ve verme işlemlerine sınırlamalar getirilmesi, (ç) teminat yükümlülüğü getirilmesi veya yükümlülüğün değiştirilmesi, (d) farklı pazar veya piyasalarda işlem görülmesi veya farklı işlem esaslarının belirlenmesi, (e) piyasa verilerinin dağıtım kapsamının sınırlanması ile (f) işlem ve pozisyon limiti getirilmesi dahil piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişini teminen gerekli her türlü tedbiri alma ve bu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
3) Ayrıca Kanunun 96'ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında hukuka aykırı faaliyet ve işlemlerde sorumluluğu tespit edilen yöneticilerin ve çalışanların sahip oldukları lisansların geçici veya sürekli olarak iptali hakkında düzenlemelere yer verilmiştir.
Bildirim Yükümlülüğü Tebliği Taslağı'nda temel olarak;
1) Kanunun 102'inci maddesi uyarınca hazırlanan Bildirim Yükümlülüğü Tebliği Taslağı'nda, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve bu kapsamda yapılan düzenlemeler ile uluslararası uygulamalar dikkate alınmıştır.
2) Tebliğ Taslağı ile yatırım kuruluşlarına bildirim yükümlülüğü getirilmiş olup, bildirimlerin Borsa İstanbul A.Ş.'ye yapılması uygulaması benimsenmiştir.
Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği Taslağı'nda temel olarak;
1) Piyasa bozucu eylem ve işlemler Kanunun 104'üncü maddesi ve ilgili AB düzenlemeleri dikkate alınarak düzenlenmiştir.