SPK, Turex işlemleri nedeniyle Piramit Menkul'e tedbir getirdi

SPK, Borsa İstanbul'un daha önce tedbir uygulayacağını açıkladığı Hakan Dıravacı'ya 6 ay süreyle işlem yasağı uygulanacağını duyurdu. Usulsüz işlemlere aracılık eden Piramit Menkul'ün aracılık işlemlerine de tedbir getirildi

Turex işlemlerinde yaşanan usulsüzlükleri borsagundem.com ortaya çıkardı. Yapılan usulsüzlükler yapanın yanına kalmadı! Borsa İstanbul işlemi yapan isme yasak getirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Turex Turizm (#TUREX) hissesindeki usulsüz işlemleri nedeniyle bir yatırımcı hakkında tedbir uygulama kararı aldı. Usulsüz işleme aracılık eden Piramit Menkul için de tedbir kararı alındı. Piramit Menkul, aracılığıyla yapılacak pay alım – satım işlemlerinde “brüt takas” ve “depo şartı” tedbiri getirildi. 

Turex hisselerindeki işlemleri nedeniyle Borsa İstanbul tarafından hakkında tedbir uygulanacağı açıklanan Hakan Dıravacı'ya Kurul tarafından 16 Nisan 2021 tarihli işlemlerden başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verildi.

Turex hissesiyle ilgili bültende ayrıca, "Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş. (TUREX) pay piyasasında Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. (Aracı Kurum) aracılığıyla gerçekleştirilen işlemler sebebiyle; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Sermaye piyasası kurumlarının hukuka aykırı faaliyet veya işlemlerinde uygulanacak tedbirler” başlıklı 96'ncı maddesinin 1'inci fıkrasında yer alan hüküm uyarınca, Kurulumuzca alınacak ilave bir karara kadar, Aracı Kurum aracılığıyla yapılacak pay alım – satım işlemlerinde “brüt takas” ve “depo şartı” tedbiri getirilmesine karar verilmiştir" bilgilerine yer verildi.

Sermaye piyasası kurumlarının hukuka aykırı faaliyet veya işlemlerinde uygulanacak tedbirleri içeren 96'ın Madde'nin 1'inci fıkrası şöyle:
"MADDE 96- (1) Kurul, sermaye piyasası kurumlarının mevzuat, Kurulca belirlenen standartlar, esas sözleşme ve fon iç tüzüğü hükümlerine aykırı faaliyetlerinin tespit edilmesi hâlinde; ilgililerden aykırılıkların Kurulca belirlenen bir sürede giderilmesini ve kanuna, işletme amaç ve ilkelerine uygunluğun sağlanmasını istemeye ya da doğrudan bu kurumların faaliyetlerinin kapsamını sınırlandırmaya veya geçici olarak durdurmaya, tamamen veya belirli sermaye piyasası faaliyetleri itibarıyla yetkilerini iptal etmeye ya da öngöreceği diğer her türlü tedbiri almaya yetkilidir."

Piramit Menkul bu işleme nasıl izin verdi?

BİST tedbir kararı almıştı

Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada Hakan Dıravacı hakkında, 16 Nisan 2021 tarihli işlemerden başlamak üzere, 3 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" ve "İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması" önleyici tedbirleri uygulanacağı duyurulmuştu.

Turex’de usulsüz işlem yapan kişi yakalandı

SPK'dan Ünlü Menkul Değerler'e para cezası

SPK iki şirketin bedelli başvurusunu onayladı

2 şirketin halka arz başvurusuna SPK'dan onay

Borsa İstanbul 2 hisseyi brüt takasa aldı