SPK: Borsada gaza gelmeyin!..

SPK'dan borsaya yeni gireceklere uyarılar geldi. Kurul, 'Evinizi, arabanızı satarak borsada oynamayın' gibi uyarıları sıraladı

VATANDAŞLARI sermaye piyasalarına çekmek için harekete geçen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ev hanımlarına yönelik çalışmalar yanında bir de internet sitesi açtı. SPK, 'yatirimyapiyorum' adlı internet sitesiyle de borsayla ilgilenenlere yönelik uyarıda da bulunuyor. Sitede yer alan uyarılar şöyle:
l PİYASA dolandırıcıları şirket payları konusunda hikaye uydurmayı çok severler. Bu hikaayelerin bilgi kaynaklarını araştırın.
l PİYASA dolandırıcılığı yani manipülasyon, tipik dolandırıcılıktan daha kötüdür.
l DOLANDIRICI, fiyatların uçacağı yönünde çevresine haber yayar. Bu haber, dalga dalga yayılır. Fiyatların yeterince yükseldiğini düşündüğünde, elindeki stokları bir anda satar. Hala fiyatların yükseleceğini bekleyen iyi niyetli yatırımcılar, böyle durumlarda büyük zarar görebilir.
l PİYASA dolandırıcıları, çevresindeki potansiyel kurbanları 'gaza getirmeyi', abartılı yorum ve haberlerle istediği gibi yönlendirmeyi çok severler. 'Bu hisseyi uçuracağız', 'bir ayda paranızı ikiye katlayacaksınız' gibi söylemlerle size yaklaşanların gazına gelmeyin.
l FORUMLARDA hisselerle ilgili haber ve yorumlara güvenerek yatırım kararı almayın. Borsanın resmi bilgilendirme platformu, www.kap.gov.tr/ adresidir.
l BİR piyasa dolandırıcılığı süreci sona ermeden, SPK'nın oyunu bozabileceğini unutmayın. SPK ve ilgili borsalar, piyasalarda olup biteni yakından takip edebiliyor.
Yumurtaları aynı sepete koymayın
l EVİNİZİ ve arabanızı satarak asla borsaya girmeyin. Aldığınız bir payın fiyatı, bir ay içerisinde iki katına çıkabileceği gibi yarıya da düşebilir.
l PROFESYONEL bir amaçla yatırım yapmıyorsanız, gün içi alım satımları tercih etmeyin. Bir şirket payını alırken, ne zaman satarak çıkacağınızı önceden belirleyin.
l YATIRIMLARINIZA hissi olarak bağlanmak bir yatırım hatasıdır. Hissi olmak, rasyonellikle bağdaşmaz.
l YUMURTALARI aynı sepete koymayın. Bir şirkete yatırım yaparken, hisselerin sıklıkla manipülasyona konu olup olmadığını araştırın.
Deniz ÇİÇEK/ANKARA / Akşam