S&P, Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu düşürdü

S&P, Türkiye'nin uzun dönem yerel para cinsinden kredi notunu "BB-"den "B+"ya indirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu teyit ederken, yerel para cinsinden notunu düşürdü.

S&P'den yapılan açıklamaya göre, uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu "negatif" görünüm ile "B+" olarak deyit edildi. ForeksHaber anketinde de beklenti not ve görünümün değişmeyeceği yönünde oluşmuştu.

S&P, uzun dönem yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirdi. Yerel para cinsinden notun görünümü de "negatif" olarak devam edecek.

"Ödemeler dengesi daha da zayıflayacak ve enflasyon artacak"

Kredi derecelendirme kuruluşu, artan gıda ve enerji fiyatları da dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna askeri çatışmasının yansımalarının, Türkiye'nin zaten zayıf olan ödemeler dengesini daha da zayıflatacağını ve enflasyonu artıracağını belirtti. S&P, bu yıl enflasyonun yüzde 55,0 olacağını tahmin etti.

"Ekonomi politikası belirsizliği yüksek kalmaya devam edecek"

S&P, "2023 genel seçimleri öncesinde, uzun vadeli ekonomik istikrar pahasına olası ek teşvik önlemleriyle birlikte, ekonomi politikası belirsizliğinin yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kuruluş, Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle merkez bankasının net döviz rezervleri güçlenirken, kamu politikasının ve para politikasının etkinliğinin sürekli ve artan öngörülebilirliğini gözlemlerse, görünümü "durağan"a revize edebileceğini belirtti.

Türkiye'nin 2022 ve 2023 büyüme beklentisi değişmedi

S&P, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 2,4, gelecek yıl yüzde 2,9 olmasını beklemeyi sürdürdü.

USD/TRY beklentisi bu yıl sonu için 16,00, gelecek yıl sonu için 16,50 seviyesinde açıklandı.

Büyümede hız kazanan otomotiv ve yan sanayi şirketleri

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon rekor tazeledi

 

TCMB piyasayı 85 milyar TL fonladı

 

İstanbul'da enflasyon yüzde 6,3 arttı