Son 1,5 ayda yatırımcısına zarar ettiren halka arzlar

Halka arzlarda rüzgar tersine döndü. Son aylarda yapılan halka arzlara katılan yatırımcıların yüzü gülmedi!

BORSAGUNDEM.COM

Borsa endeksinin ve yatırım sayısının rekor kırdığı dönemlerde yoğun talep gelen halka arzlarda rüzgar tersine döndü. Özellikle de Piramit Menkul Değerler üzerinden Tureks Turizm hisselerinde yapılan usulsüz işlemler yeni halka arzlarda sert düşüşlere neden oldu. Ürken yatırımcılar ise bu tarihten sonra yapılan halka arzlara mesafeli yaklaşmaya başladı. Birkaç ay öncesine kadar halka arzlara yaklaşık 900 bin yatırımcıdan talep gelirken son halka arzlarda rakam 90 binli rakamlara kadar düştü.

Piramit Menkul bu işleme nasıl izin verdi?

SPK, Turex işlemleri nedeniyle Piramit Menkul'e tedbir getirdi

Aydem Enerji, Biotrend, Galata Wind Enerji ve Tureks Turizm gibi halka arzlar yatırımcıları üzdü. Tablodaki 4 şirketin halka arzında bireysel 2 milyon 218 bin 837 yatırımcı ve kurumsal 606 yatırımcı toplam 3 milyar 118 milyon liralık hisse aldı. Özetle borsaya son 1 yolda yeni gelen yatırımcıların önemli bir bölümü halka arzlardan zarar etti. Toplam zarar ise 398 bin 975  bin 586 liraya ulaştı.

Halka arzlarda kritik dönem

Borsa gündem 20 Nisan'da yatırımcıları uyarmıştı. https://www.borsagundem.com/haber/halka-arzlarda-kritik-donem/1564995 linkinde yer alan ve “Halka arzlarda kritik dönem” başlığıyla yayınlanan haberde, borsaya yeni giren yatırımcıların şirketlerin ticaret unvanını, hatta faaliyet konusunu bile bilmeden hisse aldığına dikkat çekilerek, değerinin çok üzerindeki fiyattan yapılan halka arzlar konusunda dikkatli olunması önerilmişti. Halka arzlarda borsaya gelen 2 milyon yeni yatırımcı 1 ayda yaklaşık 400 milyon TL zarar etti. Özellikle kısa vadede çok kazanmak hırsıyla halka arzlara katılan yatırımcıların önemli bir kısmı son dönemde umduğunu bulamıyor.

SPK Başkanı'ndan yatırımcılara 'dikkatli olun' uyarısı

YATIRIM YAPILAN ŞİRKET İYİ İNCELENMELİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, birçok yatırımcı davranışı ve tepkisinden, yatırım kararları alınırken şirketlerin yeterince incelenmediği ve yatırım kararlarının finansal verilerle desteklenmediğine de dikkat çekerek, "Maalesef birçok yatırımcının şirketlerin ticaret unvanlarını, faaliyet konularını dahi bilmeden sadece şirketlerin borsa koduna bakarak yatırım yaptığı örnekleri görüyoruz" şeklinde konuştu.

Borsada 1 günlük ara sonrası rüzgar değişir mi?