Şirketlerin kâr marjı büyük, yabancı borsaya gelecek

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, "Yüksek şirket kâr marjları ve çok ucuz hisse fiyatları ile yabancı yatırımcı mutlaka borsaya gelecek. Yabancı gelmese de Borsa İstanbul büyür" dedi


Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yabancı yatırımcının Borsa İstanbul'da ucuz hisse ve yüksek kâr marjı fırsatını kaçırmayacağını söyledi. 

NEDEN REKABET EKSİKLİĞİ

Rahim Ak'ın Habertürk'teki haberinde açıklamalarına yer verilen Kutman, şirketlerin enflasyondan arındırılmış halde kar marjlarının çok yüksek olduğunu belirterek, bunun nedeninin rekabet eksikliği olduğunu bu durumun özellikle perakendede kendini gösterdiğini belirterek, mutfağı ilgilendiren alanlarda rekabetin olmamasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Kutman, "Tarlada 1 lira 80 kuruş olan şey 8 liraya sofranıza geliyor. Çalışmasını yaptık. Nakliyesi, kamyonu, kasası 3 lira 20 kuruşa çıkıyor. Aradaki fark çok. Amerika'da böyle birşey olamaz. Çünkü rekabet var" diye konuştu.

'HALKIN KABİLİYETİNE İNANMALIYIZ'

Bu yüksek kar marjları ile Borsa İstanbul'da işlem gören şirket hisselerinin çok çok ucuz kaldığını dile getiren Kutman, bu durumu şu örnekle açıkladı: "Bunun kendi şirketimden biliyorum. Şirketi parçalayıp satsak en az hisse başına 20 lira eder. Ama hissenin değeri 2 lira 24 kuruş. Bunun nedenlerinden birisi ortaklarımızdan birisinin sermaye artırımına katılmayıp hisselerini satması. Onun getirdiği ağırlık ortadan kalktı şimdi. Ben payımı artırıyorum ve artırmaya devam edeceğim."

Yabancıların önünde sonunda borsaya geleceğini söyleyen Kutman, "İnsan kendi halkının zeka, kabiliyetine inanmalı. Yabancı gelmese de Borsa İstanbul büyür."

Borsanın gelişmemesinde bankaların hisse senedi işlemi yapmalarının rolü olduğunu da bildiren Kutman, özellikle Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının yüzde 30 olmasının iyi olduğunu otomatik katılım sisteminin zorunlu hale getirilmesinin sermaye piyasalarının önünü açabileceğini ifade etti.