Sermaye Piyasası Kanunu’nda önemli yeni düzenleme

103. Madde’deki bazı ibarelerdeki değiştirme ve fıkra eklemelerle, mağdur yaratan, bilgi, belge saklayan, Kurul’u yanıltan, görev yapılmasını engelleyenlere yönelik idari para çezalarında yeni düzenleme getirildi.

BORSAGUNDEM.COM

6362 sayılı Kanunun 103. Maddesi'ndeki düzenlemeyle, Sermaye Piyasası Kurul’unca (SPK) alınan genel ve özel nitelikteki kararlara aykırı hareket eden kişilere yönelik uygulanan idari para cezaları bazı değiştirme ve eklemelerle yeni esaslara bağlandı.

“Kurul tarafından yirmi bin Türk Lirası’ndan iki yüz elli bin Türk Llirası’na kadar idari para cezası verilir. Ancak yükümlülüğe aykırılık dolayısıyla menfaat temin edilmiş olması halinde verilecek idari para cezasının miktarı bir menfaatin iki katından az olamaz” bölümüne, “Tüzel kişilere, aykırılığın ağırladığı ve etkilediği mağdur sayısı dikkate alınarak, bu fıkranın birinci cümlesinde yer alan miktardan az olmamak üzere bağımsız denetimden geçmiş yıllık finansal tablolarında yer alan brüt satış hasılatının %1’i ile vergi öncesi karının %20’sinden yüksek olanına kadar idari para cezası verilebilir” ifadesi eklendi.

GÖREV YAPILMASINI ENGELLEYENE CEZA

Maddeye eklenen diğer fıkralar ise şöyle:

* “Kurul veya bu kanuna göre görevlendirilenler tarafından ilgili gerçek ve tüzel kişilerden bu Kanun ve ilgili diğer mevzuatın sermaye piyasasına ilişkin hükümleriyle ilgili olarak talep ettikleri bilgi, belge, açıklama ve kayıtları (elektronik ortamda tutulanlar dahil) süresi içinde hiç veya istenen şekliyle vermeyen veya eksik, gerçeğe aykırı, yanıltıcı nitelikte veren veya açıklamalarda bulunan kişiler ve Kurul veya bu Kanuna göre görevlendirilenlerin görevlerini yapmaları engelleyen veya zorlaştıran kişiler hakkında birinci fıkranın birinci cümlesinde yer alan miktarda idari para cezası verilir.

* Kurula gerçeğe aykırı, yanıltıcı nitelikte bilgi, belge vermek veya açıklamalarda bulunmak suretiyle gereksiz olarak Kanunun 88’inci maddesi uyarınca denetim yapılmasına neden olan kişiler hakkında bin Türk Lirası’ndan yirmibeş bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası verilir.