Seçim sonuçları borsaya nasıl yansır?

Geçmiş yıllarda yapılan yerel seçimlerde 2004 yılı haricinde Borsa İstanbul’un ilk tepkisinin genellikle yükseliş şeklinde olduğu görülüyor. Peki 31 Mart yerel seçim sonuçları borsayı nasıl etkiler?

Belediye seçimleri ekonomi dünyasını çok etkileyen olaylar olmasa da, ülkemizde yatırımcıların ve kamuoyunun siyasi istikrara olan güveninin yerel seçimlerden büyük oranda etkilenmesinden ötürü genel pratiğin aksine yerel seçimler de ülkemizde ekonomik anlamda etkilere sebep olmaktadır. Dünya'dan Ufuk Korcan'ın konu ile ilgili kaleme aldığı 'Seçim sonuçları borsaya nasıl yansır?' yazısı şöyle:

Dün Türkiye genelinde yerel seçimler yapıldı ve belediye başkanları belirlendi. Geçmiş dönemde yapılan yerel seçimlerin piyasalar üzerindeki etkilerine bakıldığında farklı yansımaların olduğun dikkat çekiyor. Aslında bu da oldukça normal. Her seçimi ve seçim atmosferi kendi özelinde değerlendirilmesi daha doğru olur.

Piyasalar üzerinde satış baskısı yarattı

Örneğin 2019 yılında yapılan seçimler diğer seçimlerden oldukça farklıydı. 31 Mart 2019 tarihindeki seçimlerin ardından BIST 100 Endeksi ilk tepki olarak yüzde 5.76’lık bir yükseliş gösterdi. Ancak İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı ve ikinci seçimin 23 Haziran’da yapılacağının açıklanması piyasalar üzerinde ciddi bir satış baskısı yarattı.

BIST 100 Endeksi 23 Mayıs’a kadar seçim öncesi seviyesine göre yüzde 10’dan fazla değer kaybetmişti. 23 Haziran’daki seçimlerin tamamlanmasıyla endeks iki haftada yaklaşık yüzde 7 yükseldi. 2014 yılındaki yerel seçimler sonrasında da endeks yukarı yönlü bir hareket sergiledi ve seçim sonrası ilk hareket yüzde 7.67’lik bir artışa işaret ediyor.

Düşüş sadece 2004 seçiminde yaşandı

BIST 100 Endeksi’nin 2009 yılındaki yerel seçim sonuçlarına ilk tepkisi de yine yüzde 3.5’lik yükselişle pozitif yönde oldu. Son 6 yerel seçime bakıldığında borsanın sonuçlara negatif tepki verdiği yıl 2004 seçimlerinde yaşandı.

Seçim sonuçlarına endeks yüzde 4.33’lük geri çekilme ile tepki verdi. 1999 yılında yapılan yerel seçimler sonrasında endeks kısa vadede yüzde 19.12, 1994 yılı seçimlerinde ise yüzde 73.85 yükseldi. Dün yapılan seçimlerin piyasalara etkisini sadece kısa vade için yorumlamamak gerekiyor. Genel ve yerel seçimlerin geride bırakılmasıyla ‘seçimsiz’ bir döneme giriliyor olmasının yarattığı olumlu beklentilerin tepesinde bir referandum gölgesi var.

Anayasa değişikliğine yönelik bir referandumun 2025 yılında yapılıp yapılmayacağı, kamuoyundan olası bir referanduma vereceği tepki yerel seçim sonuçlarına bakılarak bir fikir verebilir. Dolayısıyla bu konuda yapılacak açıklamalar önümüzdeki dönemde yakından takip edilecek konuların başında gelecek.

9.340 kritik direnç seviyesi

Kamuoyunda yerel seçimlerin ardından kurlarda bir artış olacağına, ekonomi politikalarında değişikliğe gidilebileceğine yönelik bir dedikodu furyası yaşanmıştı. Bu söylentiler en üst düzeyde birinci ağızdan yalanlandı. Ancak bu dönemde vatandaşlar dövize ciddi talepte bulundu.

Seçimin ardından döviz cephesindeki hareketler izlenecek. Yine yabancı yatırımcının gelip gelmeyeceği de fiyatlamalar üzerinde etkili olacak. BIST 100 Endeksi cuma günü 9 bin 142 puandan haftayı tamamlamıştı.

Endekste yaklaşık 1 yıl önceki genel seçimlerin ardından başlayan yükseliş trendi üzerindeki seyir sürüyor. Bu trendin destek noktası 8 bin 450 puan seviyesinde. Daha kısa vadeli destek noktaları ise 8 bin 700-8 bin 750 puan bandında. Bu bant endeks için yatay destek noktası. Yukarı yönlü hareketlerde ise 9 bin 340-9 bin 440 puan kritik yatay direnç bölgesi. Buranın kırılması halinde 9 bin 690 puandaki dirence hareket görülebilir.

İşte illere göre seçim sonuçları

 

Bir yıl içinde en çok kazandıran hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 01/04/2024

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler