Savaşlar arttıkça ABD kazanıyor

ABD'nin satış rekorunda Ukrayna savaşı ve küresel istikrarsızlıkların artması etkili oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkede 2023'te yabancı silah satışının yüzde 16 artarak 238 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldiğini bildirdi.

Bunun 81 milyar doları doğrudan hükümete ait satışlardan, diğerleri ise ABD'li savunma sanayi şirketlerinin diğer ülkelerle yaptığı anlaşmalardan eskiydi.

ABD'nin satış rekorunda Ukrayna savaşı ve küresel güvenliğin artması etkili oldu. Ukrayna'nın komşularından Polonya, ABD ile en büyük silah anlaşmasını yapan ülkeler arasında yer aldı. Polonya'nın 12 milyar çapında Apache helikopterleri, 10 milyar çapında ise çok namlulu Himars füze sistemleri ve 3,75 milyar çapında M1A1 Abrams tankları satın alındı.

8,5 milyarlık Chinook helikopterleri, Bulgaristan'daki 1,5 milyarlık Stryker Almanya aracıyla savaşırken, Norveç'te 1 milyar dolarlık helikopter satın aldı.
Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya destek verdiğini, silah satışlarının ülke ekonomisine de katkı sağladığını savunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da silah satışlarının ve transferlerinin ABD dış politikasının önemli bir aracı olduğu belirtildi.

Küreselleşmedeki istikrarsızlıkla birlikte, Lockheed Martin ve General Dynamics gibi ABD'lilerin daha da büyümesi bekleniyor. (Sözcü)

ABD silah harcamalarını artırdı

 

ABD silahları yanlış yere atıldı