Sanel’de 2 milyon lotluk satış için suç duyurusu

Sanel Mühendislik’in bir günde yaptığı 2 milyon lotluk satış SPK'ya taşındı, şikayet dilekçesinde ise 'komisyon verildi' iddiası yer aldı

BORSAGUNDEM.COM  - KULİS HABER

Sanel Mühendislik hisseleri halka açıldığı günden itibaren geçen yaklaşık 1,5 senelik sürede sert fiyat hareketlerine sahne olurken, son yapılan 2 milyon hisse satışı da borsa dünyasına bomba gibi düşen iddialara neden oldu. Borsagundem.com’un ulaştığı, konuyla ilgili olarak bir yatırımcının SPK’ya gönderdiği şikayet dilekçesinde söz konusu hisse satışları için yüksek komisyon verildiği ileri sürüldü.
Ali İhsan Yasak isimli yatırımcının Diyarbakır'dan gönderdiği şikayet dilekçesinde satışların piyasada Takara Murat olarak tanınan kişi tarafından yapıldığı öne sürülüyor. İnvest AZ Menkul Değerler üzerinden gerçekleştirilen 2.469.88 lot işlemin incelenmesini talep eden Ali İhsan Yasak, 15.05.2005 tarihinde yapılan işlemlerin incelenmesini talep ediyor.   
16.05.2015 tarihinde KAP'a yapılan ortak satışları Ali İhsan Yasak'ın iddialarını destekler nitelikte. 

İşte kulisleri hareketlendiren işlemler silsilesi şöyle gelişti:

Sanel Mühendislik şirketinin 4 yöneticisinin 8 Mayıs 2015 tarihinde sahip oldukları toplam 2 milyon lot hissenin borsada satılabilir tipe dönüşmesi için MKK’ya yaptığı başvuru dikkatleri çekti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyeleri olan Bahadır Yalçın ve Serkan Dinçbaş 750'şer bin, Oğuz Toptaş ve Zeynel Abidin Erdaloğlu 250'şer bin olmak üzere toplam 2 milyon TL nominal tutarlı Sanel Mühendislik Elektrik Taahhüt Sanayi Ticaret payının borsada satılabilir tipe dönüşümü kaydı için Merkezi Kayıt Kuruluşuna (MKK) başvurdu. Başvurunun yapıldığı tarihte 3,5 TL fiyat civarında işlem gören Sanel hisseleri, bu kayıt işleminden yaklaşık bir hafta önce 5 liradan sert bir şekilde 3,15 TL’ye kadar düştü. Hisse satış kaydının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra ise adı geçen ortakların hisse satış haberleri geldi. Ancak hisselerini satacaklarını bildirmeden satış haberlerinin KAP’a düşmesi de yatırımcıların tepkisini çekti.
 
YATIRIMCILARIN DİKKATİNDEN KAÇMAYAN SATIŞ

15 Mayıs tarihinde 4 ortak da hisselerini aynı gün içinde satmayı başardı! Aynı anda bu kadar yüksek miktarda satış nasıl yapıldı, bu hisseleri kim aldı? Borsaya yeni başlayanlara ders olacak nitelikteki bu satış yatırımcıların dikkatinden haklı olarak kaçmadı. Halka açıklık oranı ve dolaşımdaki hisse miktarı çok düşük olan hissede bir günde yapılan bu yüklü satışlarla, hisse fiyatı 3,44 TL’den 2,88 TL’ye düştü. Toplam 2 milyon lotluk satış tek bir kurumdan gerçekleştirilirken alış tarafından 10-12 aracı kurumun yer aldığı görüldü.

Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yalçın 750 bin lotu 2,88-3,23 TL fiyat aralığından satarken hisse oranı yüzde 29,59’dan yüzde 23,91’e düştü.

Başkan Yardımcısı Serkan Dinçbaş 2,88-2,92 TL fiyat aralığından 750 bin lot sattı. Hisse oranı yüzde 29,59’dan yüzde 23,91 seviyesine indi.

Oğuz Toptaş ile Zeynel Abidin Erdaloğlu sahip oldukları 250’şer bin lot hisselerini 2,88 TL’den sattı.

Bu arada, satışlardan sonra ise özel durum açıklaması yaparak kamuya açıklanmamış özel bir durumun olmadığı duyuruldu.