Salgın küresel harcamaların yönünü değiştirecek

Korona virüsle birlikte sağlık sistemine verilen öncelikler de artmış durumda. Bu durum virüs sonrası dönemde savunma harcamalarının yönünün değişeceğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarih kriz dönemleri sonrasında farklı bir tablonun oluştuğunu gösteriyor. Şüphesiz ki korona virüs ile savaş sırasında hem kültürel anlamda hem de çalışma hayatından öğrenme biçimlerine hatta sosyalleşmeye kadar birçok şey değişimin eşiğinde. Bu değişim dünya ekonomisinin ve hükümetlerin birbirleriyle ve vatandaşlarla oluşturduğu iletişimi de değiştirecek gibi gözüküyor. Bloomberg’in haberine göre sağlık yatırımlarının ciddiyetinin arttığı korona virüs sonrası dönemde hükümetler bütçelerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

Geçtiğimiz süreçte hükümetlerin konuşmaları sırasında virüse karşı “savaş” terimini kullandıklarına ve tıpkı savaş dönemlerinde olduğu gibi çeşitli nutuklar verdiklerine şahit olduk. İşletmelerin ve bireylerin üzerindeki muazzam baskıyı ve ciddi miktarda paranın da ekonominin kurtarılması için harcandığını gördük. Ekonominin kriz sonrasında yaralarını sarması ve yeniden inşası dönemi hiç şüphesiz ki uzun ve acılı bir süreç olacak.

Hükümetlerse insanların tekrar kendilerini güvende hissetmesi için güvenlik tanımlarını güncellemek zorunda kalacaklar. Kişisel güvenlik tartışmaları daha fazla sağlık ve refah konuları üzerinde odaklanacak gibi gözüküyor.

Virüsle birlikte dünya ülkelerinde yeterince kaynak ayırılmayan sağlık sistemleri, sayıca yetersiz kalan acil durum ekipmanları ve sağlık çalışanları bir sonraki dönemde çok daha büyük bir belirleyici olacak. Oy verenler bilimsel ve tıbbi araştırmalar için daha fazla kaynak ayrılmasını talep edecekler.
Bu durum hükümetlerin klasik bütçelerindeki savunma harcamalarının yönünün değişmesine neden olabilir. Tüm ekonomik yönetim sistemleri altüst edilebilir. Bu tüm devletler için zorlu bir süreç olacak fakat imkansız da değil. İran, Venezuela ve Kuzey Kore gibi ülkelerin sağlık hizmetlerinde büyük sorunlar göze çarpıyor. Fakat liderlerinin iktidarları güçlü ordularına bağlı. Bu noktada neyin doğru olduğunu düşünmekse çok zor değil.