S. Arabistan ve Rusya petrol üretim kısıntısı konusunda anlaştı

Reuters'in haberine göre, Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretiminin kısılması konusunda anlaşmaya vardı

Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretiminin kısılması konusunda anlaşmaya vardı.

OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun belgelerine dayandırdığı habere göre anlaşma, üretimin Mayıs ve Haziran aylarında günde 10 milyon varil düzeyinde kısılması ve daha sonraki süreçte de kesintilerin kademeli olarak devam ettirilmesini öngörüyor.

OPEC+ kaynakları, aralarında ABD’nin olduğu diğer ülkelerden de 5 milyon varil ilave kesinti beklendiğini söyledi ancak gruptan yapılan açıklamada böyle bir koşula yer verilmedi.

Korona virüsü salgını yüzünden rekor düşüşler yaşayan petrol fiyatlarını desteklemeye ve yakın tarihin en ciddi petrol krizlerinden biriyle mücadeleye yardımcı olmayı amaçlayan anlaşmaya göre, ilk safhada tüm üyeler petrol üretimlerini yüzde 23 oranında azaltacak. Suudi Arabistan ve Rusya günde 2,5 milyon varil, Irak da bir milyon varil kesinti yapacak. Kesintiler Temmuz-Aralık ayları arasındaki dönemde günde 8 milyon varile, 2021 yılının Ocak ayıyla 2022 yılının Nisan arasındaki dönemde de 6 milyon varile indirilecek.

ABD ve diğer üretici ülkelerin de bu çabaya katılmalarını beklediklerini kaydeden OPEC+ grubu, piyasanın durumunu değerlendirmek üzere 10 Haziran’da yeni bir telekonferans düzenleyeceklerini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre ABD yönetimi, OPEC+ ülkelerinin petrol üretiminde kesintiye gitme konusunda prensip anlaşmasına vardığı haberlerinden memnuniyetini bildirdi.

Başkan Donald Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili, ‘’Bu taahhütler, tüm büyük petrol üreticisi ülkelerin Corona virüsü salgınının yarattığı piyasa koşullarına düzenli bir şekilde karşılık verecekleri yönünde önemli bir işaret ortaya koyuyor’’ dedi.

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde G-20 ülkelerinin enerji bakanları da Cuma günü telekonferans yoluyla toplantı düzenleyecek.