Rusya'ya karşı en etkili yaptırım paketi hazırlanıyor

Avrupa Birliği, Ukrayna'yı işgalinden dolayı Rusya'yı cezalandırmak için, Rus petrolüne ambargonun da içinde olduğu şimdiye kadarki en önemli yaptırım paketine hazırlanıyor.

Rus petrol ürünlerine kapsamlı ambargoyu içeren yaptırımlar konusunda uzun süredir görüş ayrılığı vardı. Birlik, enerji fiyatlarını artırma potansiyeli nedeniyle Rus petrolünün yasaklanmasına uzun süredir direniyordu.

Ama yetkililer, birliğin Almanya'ya ve diğer ülkelere alternatif tedarikçiler ayarlaması için zaman vermek üzere tasarlanmış aşamalı bir yasağı benimseme konusunda uzlaştığını söylüyor.

Birlik, bu ayın başlarında Rus kömürünü yasaklamak için dört aylık bir geçiş dönemi sağladığında benzer bir yaklaşım benimsemişti.

Petrol ambargosu, gaz fiyatları artışının Fransa'da sağcı popülist aday Marine Le Pen'e yardımcı olmaması ve cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeniden seçilme şansına zarar vermemesi adına 24 Nisan'da yapılacak Fransız seçimlerine kadar müzakere edilmeyecek.

Zaman çizelgesi, yasağın ayrıntıları kadar önemli ve 27 AB üyesini ikna etmek için her detaya özen gösteriliyor. Buça'da gerçekleştirilmiş olan katliamın ifşa olması bu tür tedbirleri hızlandırmış görünüyor.

24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana Rusya'ya karşı beş kez artan şiddette ciddi mali yaptırımlar uygulayan Avrupa Birliği, Moskova'yı finansal baskı altında bıraktı.

Şimdiye kadar Rusya'dan gaz ithalatı bu yaptırımların dışında tutulmuştu, çünkü bu başta Almanya olmak üzere önemli Avrupa ekonomileri için çok kritik ve stratejik bir kaynak.

AB ülkeleri içinde Almanya günlük ithalatta ortalama 1,67 milyon varille ilk sırada yer alırken, İtalya'nın ithalatı günlük 1,31 milyon varil, Hollanda'nın günlük 1,26 milyon varil ve İspanya'nın ithalatı da günlük 1,22 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

Fransa günlük ortalama 736 bin, Polonya 619 bin ve Belçika da 590 bin varille en fazla petrol ve petrol ürünleri ithal eden AB ülkeleri arasında yer alıyor.

AB'nin Rusya'dan ham petrol ithalatı günlük ortalama 2,2 milyon varil, petrol ürünleri alımı ise 1,2 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Ham petrol ithalatının günlük 800 bin varili doğrudan Druzhba boru hattıyla alınıyor. Söz konusu hat, özellikle Orta ve Doğu Avrupa'daki rafinerileri beslediği için buradan gelen ham petrolün kesilmesi durumunda rafineriler için aynı miktar ve özellikte petrole alternatif bulmanın oldukça zor olacağı belirtiliyor.

Avustralya, 14 Rus devlet teşebbüsüne yaptırım uygulayacak

 

Türkiye yaptırımlara katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu açıkladı

 

Rusya'dan ABD Kongresi'nin 398 üyesine yaptırım kararı

 

AB, Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletti