Rusya iflas ederse gelişmekte olan piyasalara ne olacak?

Yale Üniversitesi’nden Stephen Roach Rusya’nın borçlarına sadık kalamaması halinde Çin dahil gelişmekte olan ülkelerin bu ortamdan zarar göreceğini açıkladı. Roach ayrıca küresel ekonomide stagflasyon uyarısında bulundu


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist Stephen Roach Rusya devlet tahvillerinde görülebilecek herhangi bir temerrüt durumunun Çin dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasalara yayılabileceği konusunda uyardı. Roach CNBC’deki açıklamasında, “Rusya tahvillerinde temerrüde düşerse bunun dünyada çapında gelişmekte olan piyasalardaki de geniş bir yayılma etkisi olur ve Çin de bu ortamdan zarar görmeden kurtulamayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yale Üniversitesi Kıdemli Ekonomi Profesörü Stephen Roach, “Rusya şu anda masum Ukrayna’ya karşı uyguladığı bu korkunç savaşı sürdürürken Çin çok fazla Rusya’nın yanında yer almayı kaldıramaz. Çin Rusya ile bağlarını ne kadar hızlı koparırsa o kadar iyi. Biz de bunu çok yakından izleyerek ne olacağını bekleyip görmek zorunda olacağız” dedi.

Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını başlatmasından kısa bir süre sonra ABD, Rusya'nın devlet tahvillerinin yanı sıra bankaları ve merkez bankasına yaptırım uyguladığını duyurdu. O tarihten itibaren, büyük kredi derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody's ve S&P, Batı'nın yaptırımlarının Rusya'nın borcuna sadık kalma kabiliyetini baltalayabileceğini söyleyerek ülkenin notunu "çürük" statüsüne düşürdüler.

Çin, Rusya'ya yönelik bu yaptırımlara katılmayacağını açıkladı.

Bu arada, büyük küresel endeks sağlayıcıları MSCI ve FTSE Russell geçen hafta Rus hisse senetlerinin tüm endekslerinden çekeceğini bildirdi. MSCI ayrıca MSCI Rusya endekslerini gelişmekte olan piyasalar yerine "bağımsız pazarlar" olarak yeniden sınıflandıracağını duyurdu.

Londra borsası geçtiğimiz hafta 27 Rus merkezli menkul kıymetler biriminin ticari işlemlerini askıya aldı. Londra borsasının söz konusu kararı aldığı Perşembe günü öncesinde Rus hisseleri çoktan çöküşe geçmişti.

Küresel ekonomide ‘stagflasyon’ işaretleri

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Batı’nın Rusya'nın petrol ve doğal gaz ithalatını yasaklamayı düşündüğünü söylemesinin ardından petrol fiyatları Pazartesi günü ani bir yükseliş gösterdi. Açıklamanın ardından Batı Teksas petrolleri bir ara varil başına 130 doların üzerine çıktı. Brent petrol ise %9 yükselerek varil başına 128 doları gördü. Bu iki zirve de 2008 yılından beridir görülmeyen bir seviyeyi işaret ediyor.

ABD ve Suudi Arabistan’ın ardından Rusya dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda yer alıyor. Rusya aynı zamanda küresel piyasalara en fazla petrol ihraç eden ülke unvanını taşıyor. Stephen Roach konuyla ilişkili yorumlarında yüksek petrol fiyatlarının “kesinlikle” stagflasyon işaretlerini verdiğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon aynı zamanda hem ekonomideki aktivitenin durgun olması hem de enflasyonun hızlanması sürecini beliren bir fenomen. Küresel piyasalarda söz konusu durum ilk kez fiyatların yükseldiği ancak gayrisafi yurt içi hasılanın düşük kaldığı 1970’lerdeki petrol krizinde tanımlanmıştı.

Roach açıklamasında yüksek petrol fiyatlarına ilişkin, “Kesinlikle küresel merkez bankaları üzerinde baskı oluşturuyor ve sonuç olarak önemli ölçüde daha yüksek faiz oranları beklentilerini artırıyor. Ancak bu eğilimin 70'lerin sonu ve 80'lerin başındaki stagflasyon gibi uzun yıllar devam edip etmeyeceği belli değil” açıklamasında bulundu.

 

Rusya'nın kredi notu 'batık' sınırında

 

Borsalarda satışların ardından boğa sinyalleri yükseliyor

 

Rusya’ya karşı sert yaptırımlar küresel risk iştahını baskılıyor

 

ABD, petrol açığını Venezuela ile kapatabilir