Rekorlar kıran Palladyum'dan ralliye devam

Palladyum, yatırımcıların rallinin çok hızlı gerçekleştiği ve çok yükseğe çıktığı yolunda değerlendirmelerde bulunmalarına karşın, üst üste rekorlar getiren bu rallisini sürdürmeye hazırlanıyor.

Palladyum Pazartesi günü ilk önce yüzde 3 kadar düştü, ancak daha sonra, teknik göstergelerin yakında bir geri çekilme olabileceğini işaret etmelerine karşın kaybını geri alarak artıya geçti. Metal, üst üste rekorlar kırdıktan sonra yeni bir rekor zirve daha yapmaya yöneldi. Palladyum Cuma günü, sıkışık arz koşullarında rahatlama olacağına ilişkin fazla bir işaret olmamasının etkisi ile ons başına 2,539.14 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

Palladyumdaki bu sert yükseliş pozitif temel göstergelere dayanıyor; güçlendirilen emisyon standartlarının oto üreticilerinin tüketimini artırması ve Güney Afrika'daki karmaşık elektrik sistemlerinin madenlerdeki üretimi olumsuz etkilemesi ile birlikte arz talebin gerisinde kalıyor. Diğer bir faktör ise, üreticilerin fiyatlardaki artışa bir tepki olarak üretim kapasitesini kolaylıkla artıramamaları. Zira palladyum büyük ölçüde yan mamul niteliğinde. Palaldyumda borç verme maliyeti son bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

UBS Global Wealth Management emtia ve Dövizden sorumlu icra direktörü Wayne Gordon, "Palladyum, güçlenen otomobil satışlarından dolayı iyileşen talep ve sınırlı üretim dolayısıyla, küresel anlamda toparlanmakta olan sanayi üretimi ile birlikte oldukça iyi bir performans gösteriyor," dedi ve "Platine kıyasla fiyatı dikkate alındığında, ikame seviyesi beklenenden daha az" değerlendirmesinde bulundu.

Gordon, "Bu çeşit rallilerden sonra görülen geri çekilmeler, piyasada işlem hacimlerinin düşük olduğu dikkate alındığında, şaşırtıcı değil," dedi ve "Eğer sanayi üretimi yukarı yönde sürpriz yaparsa ve buna bağlı olarak otomobil üretimi de artarsa, palladyum daha da yükselebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yükselişlerin hızı ve boyutu, en deneyimli piyasa gözlemcilerini dahi şaşırtıyor. Bazı gözlemciler, fiyatların çok hızlı yükseldiği ve çok yüksek seviyelere çıktığı uyarısında bulunuyor. Ancak çoğunluk, güçlü talep ve kısıtlı arzdan dolayı yukarı yönlü görünümü işaret etmeye devam ediyor.

Palladyumun teknik göstergeleri oldukça ileri seviyelere çıkmış durumda. Metalin 14 günlük RSI göstergesi üst üste ikinci günde de 90 seviyesinin üzerinde kaldı. Bu göstergenin 70 seviyesinin üzerine çıkması, bazı analistler için "aşırı alım" durumunu işaret ediyor. Ancak palladyum iki haftadır bıu seviyenin üzerinde ve fiyatlarda bir geri çekilme olmadı.

Spot palladyum, yüzde 9.7 tırmandığı Cuma günkü rekor zirvesine 10 dolar kalana kadar çıktıktan sonra, yüzde 0.8 yükselerek Singapur saati ile 12:56'da ons başına 2,517.42 dolara geldi. Metal bu yıl şimdiye dek yüzde 29 değer kazandı.

Diğer değerli metallerden, platin yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,028.41 dolara çıkarken, altın yüzde 0.2 ve gümüş yüzde 0.1 prim yaptı.