Real "not indirimi" ardından değer kaybetti

Brezilya Reali, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ülke notunu indirmesi ardından değer kaybetti

Brezilya Reali, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'un ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altına indirmesi ardından değer kaybetti. Hükümetin bütçe açığıyla mücadele edebileceğine ilişkin kaygı not indiriminde etkili oldu.

Real, Sao Paulo saatiyle 10:32'de yüzde 0.8 değer kaybederek dolar karşısında 4.0215 seviyesine geldi. S&P, Brezilya'nın notunu BB'ye indirirken, görünüm negatif oldu. Kredi derecelendirme kuruluşu, hükümetin bütçe önlemlerini uygulamada 2015 yılı sonundaki yetersizliğinin altını çizdi.

Brezilya, yüzyıldan fazla süredir gördüğü en sert resesyonla birlikte artık Bolivya, Paraguay ve Guatemala gibi Latin Amerika ülkeleriyle aynı seviyeye geldi. Real, Brezilya'nın rekor düzeydeki bütçe açığı ve siyasi kargaşa nedeniyle kredi notunu kaybetmesiyle birlikte, geçtiğimiz 12 ay içerisinde yüzde 29 değer kaybederek önemli para birimleri içerisinde en kötü performans gösteren para oldu.

Curitiba'da SLW Corretora de Valores'den Joao Paulo de Garcia Correa, “Siyaset, not indirimi, ve sonu gelmeyen zayıf ekonomik göstergeler para birimindeki volatiliteyi artırıyor. Brezilya şuanda kargaşa içerisindeve mevcut senaryo sermaye çıkışını öne çıkarıyor” dedi.