Piyasalarda kritik hafta: Yılın ilk faiz kararı gelecek!

Haftaya kritik gündem piyasaların takibinde yer alacak. TCMB yılın ilk faiz kararını açıklayacak. Gözler ABD’de olacak Bizden koltuğa oturacak. S&P’den de Türkiye değerlendirmesi bekleniyor.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı ve Standard and Poors'un(S&P) olası değerlendirmesi en önemli gündem maddeleri olacak.

Gelecek hafta ABD'de seçilen Başkan Joe Biden'in görevi devralması yurt dışında en önemli gündem maddesi olarak görülüyor.

Japonya ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararları da yeni haftanın gündem maddeleri arasında yer alıyor.

18 OCAK PAZARTESİ –ÇİN BÜYÜMESİ

Haftanın ilk önemli verisi Çin'den gelecek. Çin'in 2020 yılı ve son çeyrek döneme ilişkin büyüme rakamları piyasalar tarafından yakından izlenecek. Piyasa beklentisi son çeyrekte büyümenin yıllık yüzde 6,1 olacağı yönünde oluştu. Çin'de ayrıca sanayi üretimi, perakende satışlar, işsizlik oranı, sabit yatırımlar, konut satışları verileri de gelecek. Aralık ayı için sanayi üretiminde yüzde 6,9, perakende satışlarda yüzde 5,5 beklenti bulunuyor.

Haftanın ilk günü yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu verisi dışında bir veri bulunmuyor (10.00).

Euro Bölgesi maliye bakanları, Euro'nun uluslararası rolünü, Kovid-19 krizinin ardından Euro Bölgesindeki dengesizlikleri tartışmak üzere bir araya gelecekler (17.00).

ABD piyasaları 'Martin Luther King Günü' nedeniyle kapalı olacak.

19 OCAK SALI – HAZİNE İHALELERİ

TCMB, Kasım ayına ilişkin konut fiyat endeksi verilerini açıklayacak (14.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı iki ihale birden düzenleyecek. Hazine programına göre, 15 ay vadeli kuponsuz tahvil ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ilk kez piyasaya sunulacak.

Almanya'da tüketici fiyatları final rakamları (10.00) ve ZEW endeksi (12.00), günün takip edilecek verileri arasında yer alıyor.

ABD'de günün tek verisi sermaye girişi rakamları olacak (24.00).

Avrupa Birliği(AB) Ekonomik ve Finansal İlişkiler Konseyi Toplantısı Belçika'da gerçekleştirilecek.

Petrol piyasası tarafından izlenen Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak (12.00).

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Yönetim Kurulu Üyesi Andy Haldane bir sohbet toplantısına katılacak (21.00).

20 OCAK ÇARŞAMBA – BİDEN KOLTUĞA OTURUYOR!

Günün en önemli gündemi ABD'de seçilen Başkan Joe Biden'in görevi devralması olacak. ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın görevden azledilmesi yönündeki tasarı kabul etmiş ve Trump, ikinci kez azil kararı verilen ilk Amerikan Başkanı olmuştu. Trump 20 Ocak’ta görevi devredeceği için bir hafta içerisinde Senato'daki sürecin  tamamlanması pek olası gözükmüyor.

Günün erken saatlerinde Çin'in faiz kararı gelecek.

TÜİK, yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerini açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim brüt borç ve alacak stoku verilerini yayımlayacak.

ABD'de API petrol stokları ve MBA mortgage verileri dışında önemli bir veri bulunmuyor.

Avrupa'da Almanya üretici fiyatları, İngiltere'de tüketici ve üretici fiyatları (10.00), Euro Bölgesinde tüketici fiyatları (13.00), günün takip edilecek verileri olacak.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey ve BOE Yönetim Direktörü Alex Brazier 'Finansal İstikrar Stratejisi' konulu panelde açıklama yapacaklar (20.00). 

Malezya ve Kanada merkez bankalarının faiz kararı da takip edilecek.  

21 OCAK PERŞEMBE – YILIN İLK PPK’SI

TCMB, ECB ve BOJ'un faiz kararları günün takip edilecek öncelikli gündemi olacak. Foreks anketine katılan 20 ekonomistin 16'sı faizin değiştirilmeyeceği, 4'ü ise artırım kararı alınacağını öngördü. Ekonomistlerden 2'si TCMB'nin Ocak toplantısında 50 baz puan, 2'si ise 100 baz puan faiz artırımı kararı alacağını tahmin etti. TCMB kararı saat 14.00'te açıklanacak.

TÜİK tüketici güven endeksi verisini açıklayacak. Endeks Aralık ayında değişiklik göstermeyerek 80,1 seviyesinde kalmıştı (10.00). TÜİK aynı saatte tarımsal girdi fiyat endeksini de açıklayacak.

Öğleden sonra sırasıyla BDDK haftalık bülteni ve TCMB haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. TCMB haftalık raporunda rezervler, yurt dışı yerleşiklerin hareketleri ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu izlenecek (14.30).

Sabah saatlerinde ilk olarak BOJ'dan faiz kararı gelecek. Piyasalarda beklenti yüzde -0,10 olan faizin korunacağı yönünde.

ECB'nin faiz kararı 15.45'te açıklanacak. Piyasalarda faiz oranlarında bir değişiklik tahmini bulunmuyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, Para

Politikası Kurulu kararının ardından saat 16.30'da basın toplantısı düzenleyecek.

Günün diğer faiz kararları Brezilya, Endonezya, Norveç, Ukrayna, Güney Afrika ve Paraguay'dan gelecek.

ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, konut başlangıçları, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi (16.30) verileri gelecek.

22 OCAK CUMA – S&P TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un Türkiye ile ilgili olası değerlendirmesi günün en önemli beklenen verisi olacak. Ancak S&P belirlenen takvimde yer alan günlerde her zaman rapor açıklamayabiliyor. Anketlerde analistler not ve görünümde bir değişiklik beklemiyor. S&P'nin Türkiye için kredi notu  'Durağan' görünüm ile 'B+' seviyesinde bulunuyor. Raporun açıklanması durumunda gece yarısından sonra gelmesi bekleniyor.

TÜİK 2020 yılı 3.çeyrek döneme ilişkin hanehalkı yurt içi turizm rakamları, TOBB açılan ve kapanan şirketleri açıklayacak (10.00).

TCMB finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak (14.30).

Yurt dışında satın alma yöneticileri öncü rakamları açıklanacak.

Japonya (03.30), Fransa (11.15), Almanya (11.30), Euro Bölgesi (12.00), İngiltere (12.30) ve ABD (17.45) PIM verileri sırayla takip edilecek.

ABD'de ikinci el konut satışları (18.00) açıklanacak diğer veri olacak.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Profesyonel Tahminciler Anketinde önümüzdeki 3 yıla ilişkin beklentiler piyasaların radarında olacak(12.00).