Piyasalar bu hafta rahat bir nefes alacak çünkü...

'Ticaret savaşı'nın küresel ağır faturasının ortaya çıktığı, BİST'te iniş çıkışlı bir trafiğin yaşandığı haftanın ardından gözler yeni haftaya çevrildi. Piyasaların nabzını tutan isim Belgin Maviş beklentileri Borsagundem.com için yazdı…

MERKEZ’İN ATTIĞI ADIMIN PİYASALAR ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİNİ GÖRECEĞİZ

S&P değerlendirmesini atlatan piyasalar ‘Zorunlu Karşılıklar’ın indirilmesiyle rahat nefes alabilir..!

TCMB/Çetinkaya son bilgilendirmesinde "Finansal istikrara katkı sağlayacak likidite adımları atılabilir" demişti ve o adımlardan biri hafta sonu gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre banka zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti. Mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç;

* Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar ve 3 aya kadar vadeli mevduat için zorunlu karşılık oranı %8'den % 7'ye indi.

* 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadelilerde % 5'ten %4'e indirildi.

* 1 yıla kadar vadeli mevduatta % 3'ten % 2'ye çekildi.

* 1 yıl ve daha uzun vadelilerde % 1.5'ten % 1'e indirildi.

Zorunlu Karşılık tanımını biraz açarsak;

Bankaların topladıkları mevduat karşılığında Merkez Bankası nezdinde bulundurmak zorunda olduğu karşılık demektir. Topladıkları her mevduattan bir karşılık ayırarak bunu Merkez’de bloke etmeleri demektir kısacası. Bu oranın düşürülmesi demek ise topladıkları her mevduattan daha az bir kısmı Merkez’de bloke edecekler demektir ki bu da bankaları daha likit yaparken kredi verme ve fonlama maliyetlerinin de azalması anlamına da gelir. Benzer adımı Türk Lirası’nda değer kaybının önüne geçmek için 13 Ağustos 2018’de atmış ve bankaların hem mevduat hem de döviz mevduatı işlemlerinde yaşanan kur şokuna ve TL değer kaybını önlemek adına TL mevduat ve Döviz mevduatı işlemlerinde karşılıkları indirmişti.

Bankacılık sektörü ve piyasaların daha likit olması adına yeni haftada bu adımın piyasalar üzerinde olumlu etkilerini göreceğiz. Yalnız bu adımın bu kez TL mevduat işlemlerine yönelik olduğunu da notlarımıza ekleyelim…

Beklentiler dahilinde Not ve Görünümde bir değişikliğe gitmeyen S&P Türkiye değerlendirmesine baktığımızda ise;

* Mali politika tarafında hareket alanı var. Düşük net kamu borcunu işaret eden kredi derecelendirme kuruluşu, mali tarafta hareket alanı bulunduğunu belirtiyor.

* Türkiye'nin notu yükseltilebilir… Ekonomiye olan güveni artıracak, cari açığı azaltıp enflasyonu kontrol altına alacak şeffaf bir ekonomi programının uygulanması durumunda Türkiye’nin notunun yükseltilebileceğinin altı çizildi. Bankalara ilişkin sistematik riskin Türkiye’nin mali pozisyonunu zayıflatacak şekilde artması halinde ülke notunun indirilebileceği vurgulanan kurum açıklamasında, bunun için belirleyici unsurların takipteki kredilerin artması, dış finansmanı çevirmede zorluk yaşanması ve sıkı iç finansman koşulları olacağı ifade edildi.

Bist 100

Endekste geçtiğimiz hafta boyunca 101.600/103.000 bandında yaşanan sıkışma küresel piyasalar da Brexit ve ABD/Çin müzakerelerindeki haber akışıyla karışık seyirlere neden olurken  teknik seviyelerin test edilmesine de neden oldu.100.500 altına gerilemeyen endekste 5.32 seviyesine kadar yükselen ancak bu seviyede tutunamayan dolara rağmen 102.500 üzerindeki kapanış halihazırda yükseliş isteğini devam ettirdiği şeklinde yorumlasak ta küresel haber akışının bozulma ihtimaline karşı temkinli olmalıyız. Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD Borsaları tüm gün tatilde. Gerek TCMB TL mevduatlarda ZK indirmesi gerekse S&P açıklamalarında önceki açıklamalarına göre daha yumuşak bir dil ve Not artırımına dair ifadelerin yer almasının da endeks seyrinde pozitif ivme sağlayabileceğine de dikkat çekerek 103.500 ve ardından 105.500 hedeflerimizi koruduğumuza da dikkat çekelim…

Veri Ajandası

Türkiye

20 Şubat Çarşamba

10:00/Tüketici Güven Endeksi/Şubat/Önceki: 58.5

22 Şubat Cuma

14:30/Reel Sektör Güven Endeksi/Şubat/Önceki: 95.4

Küresel Piyasalar

18 Şubat Pazartesi

13:00/Almanya/ZEW Anketi Cari Durum/Şubat/Önceki: 27.6

13:00/Euro Bölgesi/ZEW Anketi B/Şubat/Önceki: - 20.9

20 Şubat Çarşamba

10:00/Almanya/ÜFE (aylık)/Ocak/Önceki: - % 0.4

10:00/Almanya/ÜFE (yıllık)/Ocak/Önceki: + % 2.7

22:00/ABD/Fed Toplantı Tutanakları/30 Ocak/

21 Şubat Perşembe

16:30/ABD/İşsizlik Başvuruları/16 Şubat/Önceki: 239,000

16:30/ABD/Süregelen İşsizlik Başvuruları/9 Şubat/Önceki: 1,773,000

16:30/ABD/Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri/Aralık/Beklenti: + % 1.7/Önceki: + % 0.7

22 Şubat Cuma

10:00/Almanya/GSYH (çeyrek)/4. Çeyrek/Önceki: % 0.0

12:00/Almanya/IFO İş Dünyası Güven Endeksi/Şubat/Beklenti,: 99.0/Önceki: 99.1

13:00/Euro Bölgesi/TÜFE (aylık)/Ocak/Önceki: % 0.0/Revize: % 0.0

13:00/Euro Bölgesi/TÜFE (yıllık)/Ocak/Beklenti: + % 1.4/Önceki: + % 1.6/Revize: + % 1.6

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL / DİREKTÖR