Piyasa değeri yüksek büyüyen şirketler

Yılın ilk yarısında bilançolar açıklandı. Piyasa değeri yüksek şirketler içerisinde büyüme, karlılık ve değerleme oranlarından oluşan 10 kriterde 12 hisse senedi ortaya çıktı. Zeynep Aktaş, Fortune’da o hisseleri yazdı.

Borsa İstanbul’da yılın ilk yarısını ilişken veriler açıklandı. Portföyleri gözden geçirme zamanı. Açıklanan bilançolar incelemeye alınırken hangi şirketlerin ne boyutta mali performanslarında değişim olduğu da artık elimizde.

Piyasa dalgalanmalarına karşı güvenli liman olabilecek şirketlerin belirlenmesi dönemsel olarak bilançoların açıklandığı zamanlarda gerçekleşir. Şirketlerin sadece karlı olmaları yeterli değil. Değerleme oranlarına göre ucuz olmaları da beklenmeli. Kuvvetli bir mali yapıya sahip olan şirket kazancın da güvencesini sağlayacaktır.

Ortalamaların üzerinde getiri arayışında olan yatırımcının şirketlerin mali yapısını takip etmesi şarttır. Firmaların kar etmesi beklenir. Karlılığını ve kar marjlarını korumayı başaran borsa şirketleri fiyat performansında piyasa dalgalanmalarını geride bırakabilir.

Borsada gelecek haftanın gündemi

10 KRİTERDE 12 ŞİRKET

Yılın ilk yarısındaki verilere baktığımızda büyüme, karlılık ve değerlemeden oluşan 10 kriterde 12 hisse senedi ön plana çıktı. Aktif karlılığı, esas faaliyet kar marjı, net kar marjı, özsermaye karlılığı, fiyat/kazanç, piyasa değeri/defter değeri, net kar büyüme, piyasa değeri ve hisse başına kar kriterlerine göre 12 hisse senedi yılın ilk yarısında güçlü bir mali performans gösterdi.

Listede yer alan 12 şirket şöyle: Ereğli Demir Çelik, Aselsan, İskenderun Demir Çelik, Tofaş Oto. Fab., Koza Altın, Petkim, Vestel Beyaz Eşya, Türk Traktör, Brisa, Aksa, Koza Madencilik, T.Tuborg.


(10 KRİTERDE ÖNE ÇIKAN 12 HİSSE)

DEMİR ÇELİKTE PARLAK DÖNEM

Demir çelik sektörü ülke ekonomileri için lokomotif görevi görüyor. Türkiye ise bu sektörde hem üretim hem tüketim bakımından dünyada önde gelen ülkelerden biri. Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunuyor. 2021 yılı ilk beş ayında çelik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 34 artarak 14,9 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Tüketimde yaşanan toparlanmanın etkisiyle Türkiye çelik üretimi geçtiğimiz yıla göre yüzde 21 artarak 16,4 milyon ton oldu. Şirket bazında baktığımızdan Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik yüksek performansıyla dikkat çekiyor. Şirketlerin özvarlık karlılıkları da yüksek. Ereğli Demir Çelik’in özvarlık karlılığı yüzde 20,2, İskenderun Demir Çelik’in ise yüzde 21,9 oldu. Her iki şirketin de piyasa değeri / defter değeri 1,4. Net kar büyümeleri yüzde 300’ün üzerinde. İş Yatırım analistlerinden Esra Şirinel, Ereğli Demir Çelik’in döviz cinsi gelirinden ötürü TL’deki değer kaybına karşı avantajlı olduğunu söylüyor.

Küresel borsaların başrol oyuncusu değişti

OTOMOTİV VE BEYAZ EŞYA

Otomotiv ve beyaz eşya şirketleri de yılın ilk yarısında karlılıklarını artıran şirketler oldu. Yurtiçi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 artış göstererek 394.701 adet olarak gerçekleşti. Tofaş toplam perakende satışları, yılın ilk yarısında yüzde 59 artarak 65.416 adet oldu. Tofaş’ın hafif araç pazarındaki payı aynı sürede 0,1 puan azalarak yüzde 16 olarak gerçekleşti. Fiat markası ise Pazar lideri oldu. Türk Traktör ve Vestel Beaz Eşya da karlılık ve satışları ile mali tablolarda kendilerini gösteren şirketler. Vestel Beyaz Eşya’nın yılın ilk yarısında bir önceki döneme göre satışları yüzde 109 artarken karı yüzde 135 oranında büyüdü.


(12 HİSSEYE EŞİT OLARAK YATIRILAN 100 TL'NİN 2020 VE 2021 SEYRİ)

GÜÇLÜ BÜYÜME DÜŞÜK DEĞERLEME

Borsada altı aylık bilanço verilerinde öne çıkan 12 şirketin büyüme verileri yüksek seyrederken değerleme oranlarının düşük olduğu görülüyor. Güçlü finansal sonuç açıklayan 12 piyasa değeri yüksek şirket içerisinde fiyat/kazanç oranı en düşük olan şirketler; Petkim, Vestel Beyaz Eşya, Koza Madencilik, Brisa, Koza Altın ve Aselsan.

Özvarlık karlılığı yüksek şirketlerin özvarlık karlılığı 20 seviyesinin üzerinde. Yüksek özvarlık karlılığına sahip olan ilk üç şirket şöyle: Türk Traktör, Brisa ve Tofaş Oto. Fab. Özvarlık karlılığı bir şirketin yönetim performansına ölçer. Şirketin özkaynaklarına göre ne kadar kar ettiğine işaret eder. Özkaynak karlılığının enflasyonun üzerinde gelişmesi şirketler açısından olumlu.

Borsada yeni hedef hangi seviye?

ESAS FAALİYETLERDEN KAR

Listede esas faaliyet karlılığı yüzde 30’un üzerinde olan dört şirket bulunuyor. Esas faaliyet karlılığı bir şirketin kendi faaliyetlerinden kar ettiğini gösterir. Bu da uzun vadede mali performansını korumasını sağlar. Esas faaliyet karı, net faaliyet karından esas faaliyetlerden diğer gelir ve giderlerin de çıkarılmasıyla bulunur. Esas faaliyet karlılığı 30 seviyesinin üzerinde olan şirketler şunlar: Koza Altın, Koza Madencilik, İskenderun Demir Çelik ve Ereğli Demir Çelik.  (Zeynep Aktaş – Fortune)

Borsa rallisini bitirecek 7 risk