Penguen Gıda’da büyük operasyon!

Patronlar ellerindeki hisseleri sıfırlar sıfırlamaz yüzde 215 oranında bedelli sermaye artırım kararı alındı. Yatırımcılar isyan etti! Bedelliye onay çıkarsa 3.5 liradan satılan hisseler 1 liradan yerine konulabilecek.

BORSAGUNDEM.COM / KULİS HABER

Şirketin yüzde 36.77’si yaklaşık 20 milyon hisseyi iki günde borsada sattılar. Aradan bir hafta bile geçmeden şirketin sermayesini 55 milyon 600 bin liradan 175 milyon liraya çıkarmak yani yüzde 214.7 oranında bedelli sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuracaklarını açıkladılar.

PATRONLAR HİSSELERİ SIFIRLADI!

Patronların ellerindeki hisseyi sıfırladıktan birkaç gün sonra alınan yüksek miktarlı bedelli sermaye artırımı kararı yatırımcılar cephesinde büyük tepkiyle karşılandı. Çok sayıda yatırımcı, hissede organize bir operasyon yapıldığını ve patronların şirketin kasasına para koymamak, bedelli sermaye artırımına katılmamak için ellerindeki hisseleri sıfırladığını öne sürüyor. Patronların hisselerini sıfırlar sıfırlamaz bedelli sermaye artırımı kararı alması yatırımcılar cephesinde, “Bizim cebimizdeki paraya mı göz diktiler” şeklinde yorumlara neden oluyor. Ayrıca bir günde 19 milyon adet hissenin nasıl satıldığı da diğer cevap bekleyen soruların başında geliyor.

OPERASYONU KARINDEŞEN JACK Mİ YÖNETİYOR?

Borsa kulislerinde bu işi Karındeşen Jack lakabıyla tanınan, bugüne kadar binlerce yatırımcıyı mağdur ettiği ileri sürülen Fahrettin Göllü’nün organize ettiği iddiası konuşuluyor. Hisselerin komisyon karşılığında satıldığı iddiaları ise kulislerde hızla yayılıyor. Bedelli sermaye artırım işini de yine yüksek komisyon karşılığında Fahrettin Göllü’nün organize edeceği ileri sürülüyor.

PATRONLAR AYNI GÜN AYNI FİYATTAN AYNI MİKTARDA HİSSE SATTI

Geçen hafta hisse satışıyla ilgili KAP’a yapılan açıklamaların detayına bakıldığında ise Orhan Ümit Gençoğlu, 16 Nisan’da 4 milyon 734 bin 35 adet hisseyi 3.75-.4.35 lira aralığında sattığını bir gün sonra KAP’a beyan etti. Orhan Ümit Gençoğlu’nun şirketteki payı yüzde 8.94’ten yüzde 0.43’e düştü. Aynı tarihte Turhan Gençoğlu, 3.75-4.35 liradan 4 milyon 734 bin 35 adet payı sattığını duyurdu. İki kardeş aynı tarihte aynı fiyat aralığından aynı tutarda hisse satıyor. Bu tablo da, yatırımcıların kafasında bu işin organize bir şekilde yürütüldüğü şeklinde sorulara yol açıyor.

3.5 LİRADAN SATILAN HİSSELER 1 LİRADAN YERİNE KONULABİLİR

Bu arada şirketin en büyük hissedarlarından Gençoğlu Holding, bedelli sermaye artırımı öncesi elindeki hisselerin yarısına yakın kısmını borsada sattığını KAP’a yaptığı açıklamada duyurdu. Gençoğlu Holding de 16 Nisan’da yani patronların hisselerini sıfırladığı gün 9 milyon 500 bin adet hisse sattı. Satış fiyat aralığı ise 3.72 – 3.82 TL olarak açıklandı. 16 Nisan tarihinde yaklaşık 19 milyon adet hisse satıldı. Bir gün sonra da yine Gençoğlu Holding, 1 milyon adet hisseyi 3.50 – 3.59 TL aralığından sattığını açıkladı. Deyim yerindeyse Penguen Gıda hissesinde ikincil halka arz gerçekleştirildi. Şirketin yüzde 37’si 20 milyon adet hisse iki gün içerisinde satıldı. Hem de hisse fiyatı 2 lira seviyesinden 4 liraya kadar yükseldikten sonra rekor miktarda hisse satışı yapılarak bedelli sermaye artırım kararı alındı.

En büyük satışı yapan Gençoğlu Holding’in payı yüzde 40.82’den 21.93’e düştü. 10 milyon 500 bin adet hisse ortalama 3.60 liradan satıldığı düşünülürse şirketin kasasına yaklaşık 38 milyon lira girdi. Eğer onay verilirse Gençoğlu Holding, 3.50-3.80 lira aralığından sattığı hisseleri 1 liradan yerine koyacak. Yatırımcılar ise 3.5 liradan aldığı hisseler için her yüzde 100 oranında artırım için 1 lira daha verecek. Sermaye artırımı yaklaşık yüzde 215 olduğu için bedelliye katılmak isteyen yatırımcı 2 lira 15 kuruş daha vermek zorunda kalacak. Patronlar bir günde ellerindeki hisseleri sıfırlayarak yaklaşık 19’ar milyonu ceplerine indirirken sermaye artırımından çoğunluğu küçük yatırımcıdan olmak üzere şirketin kasasına yaklaşık 120 milyon lira girecek.

Penguen Gıda, yüzde 214 oranında bedelli kararı aldı