Patron: AVOD'ları satıyorum çünkü...

AVOD Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Torbaoğlu’ndan borsagundem.com’a çok özel açıklamalar

AVOD hisselerinde yaşanan hızlı düşüş sonrası yayınladığımız haber üzerine borsagundem.com’u arayan AVOD Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Torbaoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Ortak satışının yeni yatırımlar için finansman sağlamak amaçlı olduğunu söyleyen Torbaoğlu, AVOD’un orta vadede çok iyi bir şirket konumuna geleceği mesajını verdi. Hisse satışını bizzat kendisinin yaptığını da vurgulayan Torbaoğlu, kulislerde ismi anılan şahıslarla hisse satışı konusunda işbirliği yaptığı iddialarını kesin bir dille yalanladı. İşte Torbaoğlu’ndan borsagundem.com’a özel açıklamalar
-Son dönemde bazı şirketlerin hisselerinde yaşanan ortak satışı, fiyatların hızla gerilemesine neden oldu ve bazı spekülatörlerin isimleri ön plan açıktı. AVOD’da da benzer hareketler yaşanınca aynı iddialar gündeme geldi…
Ben zaten şu anda kendi bilgisayarımda, kendi ekranımda, kendi işimi yapıyorum. O kadar bilgi kirliliği oluştu ki, artık her şey karıştırılıyor.
-Dünkü haberde Endeks Türev’in internet sayfasında danışmanlık hizmeti verilen şirketler arasında sizin şirketlerin isminin yer aldığı belirtiliyor. Yine ortak satışı olan Ataç’ın da aynı karede yer aldığına dikkat çekiliyor. Bu satışı birileriyle birlikte yapıyor gibi kesin bir bilgi verilmiyor. Sadece ilginç bir tesadüf olduğuna dikkat çekiliyor.
Logo şöyle; ben Endeks Türev’den kurumsal danışmanlık alıyorum. Birkaç ay önce KAP’a bunu bildirdim. Satın alma ile ilgili bir gizlilik anlaşması imzaladım, Endeks Türev’den Mehmet Bey (Mehmed Nureddin Çevik) ile bir kere tanıştım, diğer iki kardeşini hiç tanımam. Endeks Türev’den benim muhatap olduğum isimler, Meryem Hanım ve Ali Bey’dir. O firma benim adıma sadece kurumsal danışmanlık yapıyor. Nihayetinde biz İzmir lokasyonlu bir firmayız ve firma değerlemesi nedir bilmeyiz bu tür satın almalarda. Bugün yarın değerleme raporunu gönderecekler. Bega Dış Ticaret diye bir şirketi satın almayı planlıyoruz. Bizim sektörümüzdedir, yine yıllardır bizim çalıştığımız bir firmadır.
-Bu anlaşma sadece satın almaları mı kapsıyor, siz de hisseleri bu aracı kuruma geçirdiniz mi?
Hayır. Benim bütün hisselerim Atig Menkul Değerler’de.
-Şu yeni kurulan aracı kurum…
Evet, benim eskiden bütün portföyüm Meksa Yatırım’daydı. Meksa’daki müşteri temsilcim Atig’e geçtiği için Atig, yoksa özel bir nedeni yok. Bankalarda da böyledir. Ben insanlara değer veririm. Bankadaki müşteri temsilcim bir başka bankaya geçer, ben de gider o bankayla çalışırım.
-Yatırımcıların tepkisine neden olan en önemli konu hisse satışı değil, hissenin şu an ki satış fiyatı. Siz kısa bir süre önce 2.5 liradan halka arz yapıyorsunuz, 7-8 ay sonra yeni bir satış kararı alıyorsunuz ve neredeyse yarı fiyatına bu hisseleri satıyorsunuz.
Ben şunu yapmadım; biliyorsunuz ki ben 2.5 liradan halka arz ettiğim hisseyi 5 liraya, 10 liraya götürmedim.
-Evet son dönemde bazı şirketler bunu yapıyor
Yukarı çekip aşağılara mal verme tarzı işlerin içinde olmadım. Benim yapmak istediğim şudur; bir yıl sonra AVOD’un ne hale geldiğini herkes görecek. Ben hisse satıyor olsam bile şirketimin arkasındayım ve ne yapıyorsam bu şirketi büyütmek için yapıyorum.
Ben aldığım bu paraları yeni yatırımlarda ve satın almalarda kullanacağım.
-6 milyon lot halka arzda 2.5 liradan satmışsınız, bu insanlara haksızlık olmuyor mu?
Haksızlık şöyle olmuyor. Bir kere ben hisse satışımla ilgili, hisselerimi bloke ettirip satacağımla ilgili günler öncesinden KAP’ta duyuru yaptım. Bu satışın olacağını herkes biliyordu.
-Tabii ki satış hakkınız var ve yapılanlar mevzuata aykırı değil. Ama siz halka açılırken insanların hisse alması için bazı gerekçeler öne sürüyorsunuz ve “Bu şirkete yatırım yapın gelecekte şöyle olacak böyle olacak. Halka arzdan gelecek kaynağı, yatırıma yönlendireceğiz” diyorsunuz. Buna inanan insanlar da sizin hisselerinizi alıyor. Aradan kısa bir süre sonra patronun yüksek miktarda hisse satması doğru mu? Yatırımcılar bunu bilseler hisse alırlar mı? Bir de 2.5 liradan aldıkları hisseler 1.35’e düşmüş…
Doğru. Benim yaptığım iş usulsüz bir iş değil, SPK ve İMKB’nin mevzuatına uygun. Ben satıp, parayı alıp gitmiyorum. Biz çok büyük firma değiliz. Bu şirket benim çocuğum. Burada gözümü açtım, yaşadığım sürece de burada olacağım. Ben işimi hep daha ileriye nasıl götürebilirimin hesabındayım. Doğru söylüyorsunuz, bugün itibarıyla yatırımcı zarar görüyor olabilir ama borsa işlemini de kumar gibi düşünmemek lazım. ‘Bugün alalım, yarın yüksek fiyattan çıkalım’ diye düşünmemek lazım. Orta ve uzun vadeli düşünmek lazım. Kısa vadede insanlar mağdur oluyor gibi görünebilir ama orta vadeli yatırımcılar şirketimiz büyüdükçe satın almalar gerçekleştikçe kazanmaya devam edecekler. Zaten borsada yatırım mantığı bu olmalı. Kısa vadede kumar oynar gibi bir yatırım mantığı ile hareket edenler zaten kaybeder.
-Siz de halka arz yaparken 6 milyon adet değil de 17 milyon adet satışa sunsaydınız. Kısa bir süre de fiyatı bu kadar etkileyecek karar almak da doğru mu?
Birincisi sonradan çıkan projeler ve gelişmeler oluyor. İkincisi siz de biliyorsunuz ki artık 10-15 milyonun üzerindeki halka arzların satılamama ihtimali yüksek. Bizim de aynı şey başımıza geldi. Halka arz günkü takasa bakarsanız 1 milyon 200 bin adedi, AVOD’un sahibi olduğu HASAD şirketi almak zorunda kaldı. Biliyorsunuz şimdi hangi halka arza talep geliyor. Ciddi bir sıkıntı var piyasada. Patronlar da ne yapıyor, satılmayan hisseleri kendileri alıyorlar.
-AVOD’u unutun, borsaya iyi bilen birisi olarak yatırımcı gözüyle bakın. Son dönemde şirketler halka açılıyor, aradan kısa bir süre geçiyor, patron ya da birileri hisseleri yukarı çekiyor, ardından ortak satışı kararı geliyor. Daha sonra da bedelli sermaye artırımı… Siz böyle bir tabloda halka arzdan hisse alır mısınız?
Doğru haklısınız. Ama bizim o şirketlerden farkımız biz hissenin fiyatını yukarı çekmedik. Yatırımcının gelmemesi konusunda yüzde 100 haklısınız. Ama ben şu anda büyük bir risk alıyorum. Hisselerimi ederinden, halka arz fiyatından daha ucuza satarak bunu yerine koyamama riskini alıyorum ama beraberinde bu şirkete yeni yatırımlar yapıyorum. Biz tarım sektöründe bir firmayız ve yatırım alanlarını genişletmek istiyoruz. Yeni yatırımlar yeni ataklar… Farklı sektörlerde yatırımlar yapabilirsem bu şirketin yatırımcısı orta vadede para kazanacak. Uzun vadeden de bahsetmiyorum. Bir hafta önce hisse 2.40 liraydı, şimdi 1.35’i konuşuyoruz ama gelecekte neler olacağını kimse bilemez. Biz şu anda hisse fiyat hareketlerinden ziyade şirketi büyütmek, yeni yatırımlar ve satın almayla bugünkü bulunduğumuz yerin çok üzerinde bir noktayı hedefliyoruz.
-Bu arada HASAD’ı da halka arz etmeyi planlıyor musunuz?
Evet, HASAD’ın da halka arzı var.
-Şimdi bu son gelişmelerden sonra yatırımcı HASAD hissesi alır mı?
O tarihteki AVOD hissesinin performansıyla da alakalı bir durum bu.
-Halka arzı ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?
Planlarımıza göre Eylül ayı. Bu arada sizin haberinizde bedelsiz sermaye artırım kararı alınmış, olumlu haber gönderilmiş diyorsunuz. Bu karar bir ay önce alınmış ve bu açıklama hissenin iki kademe bile yükselmesine neden olmamıştır. Piyasa yüzde 10 gitti, bizim hissemiz aynı oranda yükselmedi. Bu da bizim hissede trader olmadığını gösterir. Sahipsiz denilen tahta profili. Ben bu tarz insanlarla iş yapmam, yapmıyorum da…
-Üst üste birkaç hissede yüklü patron satışları gelince ve bu hisseler de çok hızlı gerileyince doğal olarak yatırımcıların tepkisine neden oldu.
Haklısınız. Ama bizi herkesin bildiği, sadece kağıt üzerinde ismi olan şirketlerle karşılaştırmayın. Bu şirketlerin hangileri olduğunu herkes biliyor. Biz üretiyoruz, 300 kişiye dolaylı olarak 1000 kişiye ekmek veriyoruz. Ben bunun kavgasında olan insanım. Ben borsada sat, aşağıdan al, trade et, bu hesaplar içerisinde değilim. Bizim büyüklüğümüzdeki firmalara fonlar da gelmiyor. Ben de çok isterim 2.50 liradan büyük bir fon gelsin, 5 milyon adet hisse alsın ama biz Akbank değiliz ki…
Kaynak yaratabilmek için fazla bir şansım yok ki, hisse satıyorum, bu kaynağı da son kuruşuna kadar şirketin kasasına koyuyorum. AVOD’u bir yatırım holding haline çevirmek istiyorum, içine başka şirketler almak istiyorum. Burada yatırımcı orta vadede zaten para kazanacak. Çünkü benim yapacak başka bir işim yok. AVOD benim çocuğum...