Otoritelere kafa tutan borsacıların hisselerine yeni tedbir

Her türlü tedbir ve yasağa rağmen hisseleri tavan tavan yükseltmeye devam eden borsacılar için yeni tedbir hayata geçirildi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul’un (BİST)son dönemde aldığı işlemleri kısıtlayıcı tedbirler ve yasaklara rağmen tavan tavan yükselişini sürdüren hisselerle ilgili yeni tedbirler uygulamaya alındı. Otoritelere kafa tutarcasına yükselişini sürdüren hisseler ve getirilen tedbirler şöyle:

Tuğçelik (#TUCLK)payları 29 Aralık seans sonuna kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek

BIST'ten KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında TUCLK payları 30/11/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Duran Doğan Basım (#DURDO)paylarında 29 Aralık seans sonuna kadar brüt takas uygulanacak.

BIST'ten KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DURDO.E paylarında 30/11/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Ray Sigorta (#RAYSG)payları 29 Aralık seans sonuna kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek

BIST'ten KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında RAYSG payları 30/11/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Prysmian Kablo (#PRKAB)ve Ral Yatırım Holding (#RALYH) paylarında 29 Aralık seans sonuna kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecek.

BIST'ten KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PRKAB ve RALYH paylarında 30/11/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri) tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır."

SPK'dan İz Tarım'a şartlı onay

 

BİST hisseleri bu hafta ortalama yüzde 2,25 yükseldi