Oruç Reis gemisini özel sektör işletecek

Türkiye'nin ilk yerli ve milli sondaj gemisi Oruç Reis'i özel sektör işletecek. Maden Tetkik Arama tarafından açılan hizmet alım ihalesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA),Türkiye'nin ilk yerli ve milli araştırma ve sondaj gemisi Oruç Reis'in işletilmesi hizmeti için ihale açtı. MTA'nın konu ile ilgili ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Açık ihale usulü ile ihale edilecek hizmet alımı işi 731 takvim gününü kapsıyor. İhale 11 Haziran 2021 günü saat 11:00'da yapılacak.

İstekliler; son beş yıl içinde en az bir yıl süre boyunca 70 metreden veya 4,500 grostondan büyük araştırma, yük veya yolcu gemisi işlettiğine belgeleri (Document of Compliance - DOC, Safety Management Certificate - SMC, Safety ManagementSystem - SMS) teklifleri kapsamında sunacak.

Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemeyecek.

ORUÇ REİS GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye, denizlerde petrol, doğalgaz ve maden aramalarını hızlandırmak ve bu alanda güvenilir bilgilere ulaşmak için yerli ve milli sismik araştırma gemisi yapmaya karar verdi.

Bu amaçla inşa edilip donatılan Oruç Reis sismik araştırma gemisi 2017 yılında denize indirilerek araştırma faaliyetlerine başladı.

Gemi, modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme/haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracının yanı sıra, su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanlarla donatıldı.

86 metrelik gemide alınan verilerin işlenmesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları ile helikopter pisti de bulunuyor.

Almanya'dan Oruç Reis manevrası

 

Süveyş krizi Türkiye’ye yaradı! İki yeni rota...

 

Oruç Reis için yeni Navtex ilan edildi